Ny motgång för Lööf – förtroendet rasar: ”Utbredd kritik”

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 6 jan 2019 2019-01-06
E-post 2673

STOCKHOLM Väljarnas dom är hård över partiernas oförmåga att bilda regering – värst är Centerpartiet. Det visar en ny mätning från Demoskop/Expressen. Bland dem som tappat förtroende för politikerna tycker 85 procent att Annie Lööfs parti skött sig dåligt.

Det har gått snart fyra månader sedan valet och fortfarande har ingen regering kommit på plats. Nu börjar förtroendet för de folkvalda att svikta. Missnöjet med landets politiker är utbrett visar Demoskops/Expressens mätning. 75 procent uppger att deras förtroende minskat för ledande politiker efter höstens regeringsförhandlingar.

Bland de som uppger ett minskat förtroende är det Centerpartiet som oftast pekas ut som ett parti som skött sig dåligt.

Hur partierna skött sig

75 procent av väljarna uppger att deras förtroende för ledande politiker har minskat efter höstens regeringsförhandlingar. Ur denna grupp anser följande andel att följande partier har skött sig dåligt:

 Centerpartiet: 85 procent

 Liberalerna: 74 procent

 Moderaterna: 54 procent

 Socialdemokraterna: 51 procent

 Miljöpartiet: 50 procent

 Kristdemokraterna: 42 procent

 Vänsterpartiet: 33 procent

 Sverigedemokraterna: 26 procent

Källa: Demoskop/Expressen

Demoskops opinionschef Peter Santesson konstaterar att det finns ett utbrett missnöje med Annie Lööf och Centerpartiet, spritt genom flera partier och block, det finns en ”utbredd kritik”.

– Bland dem som menar att processen har försvagat deras förtroende för ledande politiker är C-kritiken än mer påtaglig. I den gruppen är det hela 85 procent som anser att Centerpartiet har skött sig dåligt under processen, säger han till Expressen.

Även Liberalerna får ordentligt med stryk i mätningen – 74 procent av de som tappat förtroende för ledande politiker tycker att Jan Björklunds parti skött sig dåligt.

Santesson säger att kritiken mot C och L inte bara kommer från de två övriga borgerliga partierna utan även från det rödgröna blocket. Det är bara de egna väljarna som är mildare i domen. Men Peter Santesson höjer ett varningens finger.

– Man ska komma ihåg att Centerpartiet, och i synnerhet Liberalerna, är partier som omsätter rätt många väljare i valen. Det är väljare som kommer och går. De här partierna kan inte slå sig till ro med att ställningen försvagas utanför det egna partiet. Att andra väljare har blivit så pass irriterade är klart problematiskt för dem, säger han till Expressen.

Opinionsmätningen är ytterligare en i raden av dåliga nyheter för Annie Lööf efter en höst där hon röstat nej till Ulf Kristersson som statsministerkandidat och sedan backat ur förhandlingar med Stefan Löfven.

I en mätning över förtroende för partiledarna som Inizio/Aftonbladet gör regelbundet och presenterades den 29 december har Lööf halverat sitt stöd till 19 procent och gått från att vara en av de partiledare med mest förtroende hos väljarna till ett skräpresultat nästan nere i klass med Gustav Fridolin (13 procent).

Talman Andreas Norlén skylls inte för partiernas oförmåga att bilda regering. 64 procent av de tillfrågade tycker att han skött sig bra.

Läs mer: ”Saknar motstycke” – förtroendet för Annie Lööf störtdyker

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag