”Saknar motstycke” – förtroendet för Annie Lööf störtdyker

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 29 Dec 2018 2018-12-29
E-post 10456

SVERIGE Skräcksiffror i förtroendemätningar ser ut att avsluta året för centerledaren Annie Lööf. ”Sedan oktober har andelen som har stort eller mycket stort förtroende för centerledaren halverats till 19 procent. Det är ett ras som saknar motstycke under de mer än 20 år som Aftonbladet mätt förtroendet för partiledarna”, skriver Aftonbladets Lena Mellin.

Trots, eller kanske på grund av, stiltje i svensk politik och synnerligen regeringsfrågan förekommer ändå stor dramatik under den välpolerade ytan. För centerledaren Annie Lööf ser det politiska året 2018 ut att sluta med en mardröm då förtroendet för henne rasar rejält. Det visar en undersökning som Aftonbladet/Inizio låtit utföra.

”Sedan oktober har andelen som har stort eller mycket stort förtroende för centerledaren halverats till 19 procent. Det är ett ras som saknar motstycke under de mer än 20 år som Aftonbladet mätt förtroendet för partiledarna”, skriver Aftonbladets Lena Mellin. Och bara den senaste månaden har Lööf tappat otroliga 12 procentenheter.

Mellin kopplar förtroenderaset till regeringsfrågan där Annie Lööf och Centerpartiet röstat emot både Ulf Kristersson och Stefan Löfven som statsminister. En del bedömare har även spekulerat i att Annie Lööf själv haft för avsikt att bli statsminister och att det kan ligga till grund för Centerpartiets konsekventa linje att rösta nej till de regeringsförslag som hittills presenterats.

Ebba Busch Thor vinnare i förtroendeligan

Samtidigt som de nattsvarta siffrorna uppenbarar sig för Lööf går det betydligt bättre för den mer konservativa partiledarkvinnan i svensk politik. För KD-ledaren Ebba Busch Thor noteras motsvarande siffra på hela 41 procent där väljarna har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren.

Det är en ökning med fyra procentenheter den senaste månaden. KD-ledaren är just nu aktuell med en debattartikel där hon kritiserar den så kallade ”myndighetsvänstern”, något som fått prästen Helle Klein, med bakgrund i socialdemokratin, att reagera starkt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag