Ny opinionsundersökning från Novus: Miljöpartiet under riksdagsspärren

Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 10 aug 2017 2017-08-10
E-post 1955

SVERIGE I en ny opinionsundersökning från Novus backar Miljöpartiet till 3,9 procent, vilket får dem att hamna under riksdagsspärren. Moderaterna tappar kraftigt i mätningen och har inte fått något ökat stöd efter transportstyrelseskandalen.

I en opinionsundersökning från Novus ligger Miljöpartiet under riksdagsspärren på endast 3,9 procent. En annan stor förlorare i mätningen är Moderaterna som ligger på 15,2 procent, hela 8,1 procentenheter från deras valresultat 2014, det uppger SvT.

Moderaterna tappar väljarstöd till övriga allianspartier och har inte lyckats använda transportstyrelseskandalen till sin fördel.

– Det är tydligt att Moderaterna inte blev vinnare efter det som hände på Transportstyrelsen och den politiska turbulensen därefter, säger Novus VD Torbjörn Sjöström, till SvT.

LÄS ÄVEN: Nyheter Idag avslöjar: Serbisk militär fick full tillgång till Transportstyrelsens IT-nätverk

Enligt Novus har Sverigedemokraterna tappat 1,3 procentenheter av sitt stöd och ligger på 18,7 procent, kvarstående som näst största partiet.

Socialdemokraterna har, enligt mätningen, inte påverkats i opinionen av transportstyrelseskandalen, istället går partiet fram 2 procentenheter och landar på 29,3 procent.

Kristdemokraterna ligger över riksdagsspärren i senaste mätningen och har gått fram 1 procentenhet till 4,3 procent.

Förändringarna från Novus senaste mätning ligger inom felmarginalen, detta gör det svårt att säkerställa trovärdigheten i mätningen, enligt Novus själva är det dock inte ett problem och man kan dra slutsatser utifrån tendenser.

– Trots att det ligger inom felmarginalen så kan vi ändå som undersökare dra slutsatser kring orsaker och vad som faktiskt är verkliga händelser och vad som bara skulle kunna vara ett mätfel, säger Torbjörn Sjöström på Novus, till SvT

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag