Ny undersökning: Nära var femte svensk vill lägga ned SVT och SR

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 25 jun 2019 2019-06-25
E-post 2147

SVERIGE En undersökning som Ipsos gjort på uppdrag av Dagens Nyheter visar att 18 procent av svenskarna vill lägga ned public service på sikt. Bland de som röstar på Sverigedemokraterna är andelen 43 procent.

Under våren har frågan om public service vara eller icke vara stundtals hamnat på tapeten. I maj klubbade Moderaterna i Stockholms län igenom ett beslut om att SVT och SR ska avskaffas – ett förslag som partiledaren Ulf Kristersson sedan gav tummen ned.

DN/Ipsos-undersökningen visar nu att 18 procent av de drygt 1 000 tillfrågade tycker att public service ska läggas ned på sikt. 63 procent vill behålla de skattefinansierade medierna medan 20 procent av de tillfrågade är osäkra.

Undersökningen visar även att män i högre utsträckning än kvinnor – var fjärde jämfört med var tionde – är för en nedläggning. Det märks också stora skillnader mellan åldersgrupper – tre av fyra i åldrarna 60–74 vill behålla public service medan drygt varannan av de i åldersgruppen 18–29 tycker likadant.

Till Nyheter Idag meddelar Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, att 20 procent av de i åldrarna 18–29 år är för att man lägger ned public service – alltså en något större andel än bland samtliga tillfrågade.

Bland SD-väljare är det fler som vill avskaffa public service – 43 procent – än behålla de tvångsfinansierade mediebolagen – 33 procent. Samtidigt visar det sig att de partier som ingick i Januariöverenskommelsen samt Vänsterpartiet tycker mycket lika i frågan.

– Det råder väldigt stor samsyn mellan de som röstar på L, C, S, V och MP. Den stora majoriteten i alla de fem partierna är emot en nedläggning av public service, säger Nicklas Källebring till DN.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag