Ny vänstersajt hoppas på lönsamhet: ”Finns olika mediebidrag”

Från Womens March mot Trump, januari 2018. Bild: Alec Perkins
  • Onsdag 14 Nov 2018 2018-11-14
E-post 224

STOCKHOLM Det har varit en dyster höst för vänstermedia med nedläggningar och ekonomiska problem. Men till våren kommer ändå ett nytt försök när den antifascistiska satsningen ”Kontext” lanseras. Chefredaktören har redan nu siktet inställt på bidrag som en del i finansieringen.

Vänstertidningar som Bang och Flamman har ekonomiska problem, och Aftonbladets projekt Politism lades nyligen ned. Men det avskräcker inte gänget bakom den nya vänstersajten Kontext, som lanseras under våren.

– Dels för att vi har identifierat att det finns en lucka när det gäller vilken journalistik som produceras och från vems horisont den görs. Dels har Kontext växt fram ur en gemensam betraktelse vi på redaktionen gjort kring att fascismens problemformuleringar och språkbruk smugit sig in i medierna i takt med att det politiska och mediala landskapet har förändrats, säger chefredaktör Mireya Echeverría Quezada till Medievärlden.

Istället är Kontext tänkt att ”hålla fast vid de journalistiska grundprinciperna och säkra de medmänskliga värdena”.

Läs även: Swish-kampanj ska rädda feministisk tidskrift

Echeverría Quezada var tidigare chefredaktör för Bang, som idag kämpar för sin överlevnad efter en period med arbetsmiljöproblem. Den här gången hoppas Echeverría Quezada att det ska gå bättre.

– Rekryteringen till redaktionen har utgått från spetskompetens utifrån visionen om vad Kontext ska vara. Det har varit viktigt att inte några få personers tankar eller arbete ska bygga upp det här, utformningen av Kontext är en hel redaktions arbete, säger Echeverría Quezada.

Hon kommer leda en redaktion bestående av ett tiotal medarbetare i Stockholm, Göteborg och Malmö, vilka har som ambition ”att göra journalistik som är påläst och jobba med analys, reflektion och eftertanke snarare än snabb nyhetsförmedling”.

Läs även: Vänstersajten Politism upphör efter fyra års förluster

– Kontext redaktion består av otroligt kompetenta journalister som har örat mot marken och ser vilka problem människor möter i sin vardag, säger Echeverría Quezada.

När det gäller finansiering arbetar medarbetarna än så länge gratis, men man hoppas att få lönsamhet i verksamheten på sikt – på något sätt.

– Som det ser ut nu kommer vi inte att ha några betalväggar. Men utöver att det finns olika mediebidrag så hoppas och tror vi att människor kommer att vilja bidra på andra sätt, säger Echeverría Quezada.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag