Nya MP-ledaren bojkottar S-regering om det blir ny kärnkraft

Bild: Pawel Flato/CC0/Public Domain
  • Måndag 20 nov 2023 2023-11-20
E-post

Miljöpartiet kommer inte delta i en S-regering som verkar för att bygga ny kärnkraft i Sverige. Det beskedet ger partiets nya språkrör Daniel Helldén i en intervju med P1 Morgon i Sveriges Radio.

Under helgen valdes som väntat Daniel Helldén, riksdagsledamot och tidigare trafikborgarråd i Stockholm, till nytt manligt språkrör i Miljöpartiet vid sidan av det kvinnliga språkröret Märta Stenevi.

Flera medier har uppgett att det föreligger samarbetssvårigheter mellan Stenevi och Helldén, men när P1 Morgon intervjuade Helldén på måndagen var känrkaftsfrågan i fokus. Detta då Socialdemokraterna med flera utspel signalerat att partiet – som tillsammans med MP beslutade om ledläggning av två reaktorer i Ringhals – har ändrat ståndpunkt i frågan.

– Vi säger ju nej till ny kärnkraft, det ska inte bli ny kärnkraft. Och jag tror heller inte det är ett stort problem därför att näringslivet tycker att det här är helt fel. De vill ju ha vindkraft och ny hållbar energi nu och inte känrkraft, så jag tror inte det kommer bli ny kärnkraft, säger Helldén till P1 Morgon.

På frågan om kärnkraftsmotståndet hindrar ett nytt samregerande med S upprepar Helldén sin övertygelse om att någon ny kärnkraft inte kommer byggas i Sverige.

– Vi kan tänka oss att regera med Socialdemokraterna i framtiden, det kommer inte bli någon ny kärnkraft. Jag tror att Vattenfall möjligtvis kommer sätta igång och sätta spaden i marken för anläggningar, men jag tror aldrig det kommer startas några reaktorer.

När P1 Morgon upprepar frågan säger Helldén att ”kärnkraften är otroligt viktig för Miljöpartiet.”

P1 Morgon: Men är den avgörande för en regeringsmedverkan?

– Vi kan inte sätta oss i en regering som sätter igång och bygger ny kärnkraft.

Läs även: Regeringen: Ny kärnkraft senast 2035

Läs även: Kaos i MP: Stenevi vägrade pressträff med språkrörskandidat enligt källor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag