Nya rön: Afghanska män nobbar jämställdhet

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Tisdag 29 jan 2019 2019-01-29
E-post 968

AFGHANISTAN Kvinnor i Afghanistan har redan för många rättigheter och bör inte få fler. Det anser två tredjedelar av de tillfrågade afghanska männen i en ny enkätstudie av organisationerna Promundo och UN Women, som TT var först att rapportera om.

Två tredjedelar av de tillfrågade afghanska männen höll med om påståendet att kvinnor i Afghanistan har för många rättigheter, jämfört med nära en tredjedel av de tillfrågade kvinnorna. Det visar den nya enkätstudien där 2 000 män och kvinnor i åldrarna 18 till 59 har deltagit.

Vidare tyckte 72 procent av kvinnorna att en gift kvinna ska ha samma rätt att arbeta utanför hemmet som sin make. Bara 15 procent av männen tyckte likadant.

Undersökningen fann också att äldre män har mer jämställda värderingar än yngre män. Orsaken tros vara att unga män har svårt att uppnå idealet som familjens ”beskyddare” i tider av ekonomisk och politisk instabilitet. När männen inte klarar av att nå upp till samhällets förväntningar blir de mer måna om att upprätthålla rigida könsroller i andra delar av sina liv.

Män och kvinnor i Afghanistan har också olika åsikter om kvinnors lämplighet som ledare i offentligheten. 65 procent av de tillfrågade männen ansåg att kvinnor är för känslosamma för att vara ledare, jämfört med 29 procent av kvinnorna.

I gruppintervjuer målade deltagarna upp en bild av ett samhälle där kvinnor avråds från att jobba utanför hemmet, och från att över huvud taget lämna bostaden. Om kvinnan ändå lämnar hemmet måste hon skyla sin kropp, berättar en kvinna, ”och ingen bör få höra henne skratta”.

Läs även: 12-årig flicka gift med 60-årig man – så lever kvinnorna i Afghanistan

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag