12-årig flicka gift med 60-årig man – så lever kvinnorna i Afghanistan

Foto: Pixabay
  • Torsdag 13 Dec 2018 2018-12-13
E-post 912

AFGHANISTAN För många kvinnor i Afghanistan är livet ett utdraget lidande fram till att döden särar dem från sina ofta betydligt äldre makar. Om detta berättar Expressen-reportern Magda Gad i en ny serie reportage om situationen för kvinnorna i landet.

”Få situationer i mitt liv har varit så svåra som mötet med 60-åriga Ahmad och hans tolvåriga fru Sohaila.” Så inleder Magda Gad sitt Facebook-inlägg om det reportage hon har skrivit om en afghansk man och hans barnbrud.

Reportaget är ett av flera i en serie om kvinnors situation i Afghanistan som Gad har skrivit under en tre månader lång vistelse i landet där män styr, kan gifta sig med flera kvinnor och slå dem ostraffat. Ett land där 80 procent av de som tar livet av sig är kvinnor.

Läs även: Uppdrag granskning om afghanerna: Sticker ut när det gäller gruppvåldtäkter

Den 60-årige Ahmad gifte sig med Sohaila när hon var tio år och hon blev därmed hans tredje fru. Dessförinnan hade han bett hennes pappa om lov och betalat för flickan. Men nu tycker han att hon missköter sig – hon säger att hon inte älskar honom och vill inte ha sex.

Dessutom vill Sohaila gå i skolan och bli läkare. En idé som går helt på tvärs med den rådande kulturen där hon inte ens får gå utanför huset utan hans sällskap. Hon säger att hon hellre begår självmord än lever vidare med sin make, men hennes mamma har sagt att självmord är emot islam.

Läs mer: Panshiri om afghanerna: ”Att återvända hem är ju som ett misslyckande”

Sohailas mamma konstaterar att misshandel och våldtäkter är en del av livet för kvinnor i Afghanistan. Liksom Sohaila är 80–90 procent av kvinnorna i landet bortgifta mot sin vilja, och att skilja sig kommer inte på tal. Den enda utvägen är döden.

– Det ger glädje till män när flickorna är väldigt små, sade 60-årige Ahmad till Magda Gad när de möttes.

I Sverige har de rödgröna partierna och Centerpartiet gjort gemensam sak för att tusentals afghanska män ska få stanna i landet genom den så kallade gymnasielagen. Expressen har tidigare visat att 99,4 procent av de 9 000 så kallade ensamkommande är män.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag