Nya sexövergrepp under Zara Larsson-konsert – Ung tjej våldtagen i publikhavet

Zara Larsson sjöng i Kungsträdgården. I puliken utsattes unga tjejer för sexövergrepp – händelser som DN mörkade. Foto: Creative Commons / Stockholms stad
  • Fredag 1 jul 2016 2016-07-01
E-post

STOCKHOLM Vid 22.30-tiden anmäldes en våldtäkt vid Bråvallafestivalen i Norrköping som ska ha inträffat i publikhavet när artisten Zara Larsson stod på scen. – Hon säger själv att hon står där och dansar och är delaktig i den här konserten och känner då hur en manslem penetrerar henne bakifrån, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg till Nyheter Idag.

Det är knapphändiga uppgifter om vad som inträffat men på polisens hemsida berättar myndigheten att det inkommit en anmälan om en våldtäkt som ska ägt rum i publikhavet när artisten Zara Larsson stod på scen. När Nyheter Idag når polisens presstalesman Christer Fuxborg berättar han att det är en ung kvinna som drabbats av övergreppet.

– Jag har inte åldern på tjejen. Kollegerna säger ung flicka, det är det jag har än så länge.

Men Fuxborg tror i vart fall inte att det rör sig om en minderårig under femton år. Han gissar på övre tonåren, men poängterar att han ännu inte har fått information om exakta åldern på brottsoffret. Ej heller finns några uppgifter om gärningsmannen, mer än att det troligen är en man.

– Hon säger själv att hon står där och dansar och är delaktig i den här konserten och känner då hur en manslem penetrerar henne bakifrån. Vi har egentligen bara flickans egna uppgifter att gå på. Hon blir rädd och tränger sig ut från publikhavet och ger sig tillkänna för kollegerna som är runt konserten.

– Vad jag förstod av de uppgifterna jag fått vågade hon inte vända på huvudet utan hon bara piper iväg.

Under samma konsert med Zara Larsson har ytterligare en anmälan upprättats. Den anmälan rubriceras som sexuellt ofredande.

Inte första gången det händer – bekämpas med armband

När Nyheter Idag tidigare i år avslöjade hur tidningen Dagens Nyheter valde att inte rapportera om sexövergrepp under festivalen ”We are Stockholm”, som ägde rum förra året i Kungsträdgården i centrala Stockholm, kom frågan att få ett mycket stort genomslag i medier. En psykolog, som var i kontakt med tidningen dagar efter att övergreppen ägt rum, berättade senare för Nyheter Idag att DN inte ville skriva om händelsen då det var känsligt med anledning av att gärningsmännen kom från mellanöstern.

Även den gången var den mycket kända artisten, men även feminist-ikonen, Zara Larsson en av publikmagneterna till Kungsträdgården där alltså sexövergrepp ska ha inträffat i publikhavet.

Efter att sexövergreppen uppmärksammades av Nyheter Idag och senare av ett stort antal medier har frågan kommit att få stor betydelse. Så sent som i tisdags lanserade rikspolischefen en kampanj med anledning av sexövergreppen mot unga flickor. Den handlar om att erbjuda tjejer ett armband med texten ”tafsa inte”.

På polisens hemsida står att ”armbanden kommer att delas ut under sommaren i samband med festivaler och andra större arrangemang riktade till ungdomar för att lättare få till ett samtal kring problemen och för att ungdomarna, såväl killar som tjejer, ska kunna visa att de har tagit ställning”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag