Nya siffrorna: Väljarna överger S – SD fortsätter uppåt

Stefan Löfven (t.v) och Jimmie Åkesson (t.h). Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 1 jun 2018 2018-06-01
E-post 3821

SVERIGE I den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Inizio får Socialdemokraterna sitt sämsta resultat sedan hösten 2016. Samtidigt ökar Sverigedemokraterna rejält från förra mätningen.

I den nya mätningen ligger Socialdemokraterna på 24,5 procent, ett tapp på 2,1 procentenheter från den förra mätningen som gjordes i början av maj. Enligt Aftonbladet är det den sämsta siffran sedan oktober 2016.

– Socialdemokraterna och Löfven har hamnat i försvarsställning där debatten i media och på nätet till stor del handlar om partiets kris som de får försvara, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio, till Aftonbladet.

På andra plats kommer Moderaterna med 22 procent. Samtliga Allianspartier klarar riksdagsspärren och är tillsammans större än de rödgröna. Samtidigt ligger Miljöpartiet strax under spärren för andra mätningen i rad.

Tredje största parti är Sverigedemokraterna, som går starkt framåt från 16,9 procent till 19,5 procent.

– Vi har ett växande förtroende hos väldigt många människor, samtidigt som S har ett sjunkande, och då blir vi ett trovärdigt alternativ för fler människor, kommenterar SD:s partisekreterare Richard Jomshof för Aftonbladet.

Läs även: ”Skadar allvarligt interndemokratin”: S-medlemmarnas motionsrätt kan försvinna

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag