Nyanlända fick förtur till 188 lägenheter i Luleå förra året

Luleå. Foto: Stephan Herz/wikipedia
  • Måndag 16 apr 2018 2018-04-16
E-post 1992

LULEÅ I Luleå får nyanlända gå före i bostadskön, något som upprör invånarna i staden som lider av bostadsbrist. Nyheter Idag har frågat hur många lägenheter som har gått till nyanlända – 188 stycken förra året, enligt kommunen.

Kommunala bostadsbolag i flera kommuner i Sverige har fått kritik för att man låter så kallade nyanlända invandrare gå före i bostadskön. Bland annat Luleå där företaget Lulebo reserverar var fjärde ledig lägenhet till nyanlända, enligt SVT.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har tagit beslutet att nyanlända även fortsättningsvis får gå före i bostadskön – något som kritiseras av Moderaterna.

Anders Josefsson, gruppledare för partiet i kommunen, menar att man borde titta på andra boendelösningar, som baracker.

– Det är många Luleåbor som hört av sig och varit upprörda över beslutet att låta nyanlända gå före i bostadskön då det är stor bostadsbrist i Luleå, säger han till SVT.

Nyheter Idag har frågat kommunen vilka grupper som ges förtur till lägenheter. Petra Wennberg, sektionschef på lokalplanering och juridik, säger att det handlar om personer som av medicinska skäl behöver hjälp. Det handlar också om personer som ”inte själva kan ta sig in på den ordinarie bostadsmarknaden” – samt nyanlända.

Under 2017 gavs nyanlända förtur till 188 lägenheter från det kommunala bostadsbolaget, enligt Petra Wennberg.

Läs även: Ungdomar och studenter blir hemlösa när nyanlända får förtur till bostäderna

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag