Nyans partiledare försvarar IS-återvändarna – rasar mot TV4

Nyans partiledare Mikail Yüksel. Foto: Faksimil TV4
  • Tisdag 22 feb 2022 2022-02-22
E-post

SVERIGE I en intervju med TV4 går partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel till försvar för människor som rest till Syrien under IS-kalifatets tid och sedan återvänt. Han hävdar att de döms utan att få ta del av beviset.
– Jag har alltid försvarat mänskliga rättigheter, säger han till TV4.

Det är i samband med en diskussion om ett antal muslimska friskolor som tvingats stänga ned på grund av kopplingar till extremism som talet om återvändande IS-terrorister kommer upp.

Mer specifikt är det Vetenskapsskolan i Göteborg som diskuteras. Den fick stänga efter att Säpo pekat ut rektorn på skolan som en fara för rikets säkerhet. Därtill kunde Expressen avslöja att skolan hade fyra IS-återvändare anställda och ytterligare sju med kopplingar till extremistiska miljöer, enligt TV4.

Yüksel hävdar dock att det rör sig om diskriminering.

– Det finns ju en häxjakt mot skolorna bara för att de är muslimska, säger han till TV4.

Läs även: Partiet Nyans: Lars Vilks konstverk Nimis bör brännas ned

Angående de som varit nere i Syrien säger han:

– Jag har aldrig försvarat dessa människor. Jag har alltid försvarat mänskliga rättigheter. De här människorna vet inte vad deras brott är. Ingen vet det, bara Säpo vet.

Jämför slöja på förskolebarn med dop

I intervjun kritiserar Yüksel också förslag om slöjförbud på förskoleflickor. Enligt honom är sådana förslag ”islamofobiska”.

– Det är lika normalt som att döpa barn i kyrkan. Det ser vi inget problem med här i Sverige men när det gäller muslimska barn så börjar vi kritisera. Sedan är det väldigt få förskolebarn som har slöja i Sverige.

På frågan om partiet Nyans är ett islamistiskt parti svarar Yüksel:

– Partiet Nyans är varken ett islamistiskt eller ett religiöst parti. Vi pratar aldrig om religion. Vi är politiker, inte teologer och vi pratar bara om religionsfrihet.

I slutet av intervjun säger partiledaren att han tror att Nyans kommer att komma in i riksdagen och att de kommer att få mandat i flera kommuner runtom i landet.

Kräver ändrad rubrik – TV4 backar ej

På Twitter angriper Yüksel TV4 över valet av rubrik till inslaget, som är ”Här försvarar Nyans partiledare IS-återvändarna”. I en tweet kallar han rubriken för ”felaktig” och skriver att ”en ändring behöver omedelbart göras”.

I ett mejl till Nyheter Idag skriver TV4:s reporter Per Hermanrud, som intervjuade Yüksel, att de inte tänker gå partiledaren till mötes.

”Det stämmer att Mikail Yüksel anser att rubriken är felaktig. Han krävde att den skulle ändras. Vi har bestämt att inte ändra rubriken eftersom den återspeglar innehållet i inslaget och artikeln.”

Andra på Twitter riktar istället sin kritik mot Yüksel efter inslaget. Däribland de liberala riksdagsledamöterna Gulan Avci och Arman Teimouri.

Partiet Nyans bildades 2019 av Mikail Yüksel, som året innan uteslutits ur Centerpartiet på grund av samröre med den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna. Innan han sparkades ur partiet var han Centerns andranamn på riksdagslistan i Göteborg.

Texten har uppdaterats.

Läs även: Partiet Nyans vill förbjuda anklagelser om extremism – kallar Nyheter Idag ”högerextrema”

Läs även: Mathiasson: Partiet Nyans har vi fått för våra synder

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag