Nyans vill dra in stöd till förening som jobbar mot hedersförtryck: ”Bidrar till islamofobi”

Mikail Yüksel. Foto: Pressbild Partiet Nyans
  • Lördag 22 okt 2022 2022-10-22
E-post 202

Partiet Nyans vill dra in det ekonomiska stödet till GAPF, en organisation som jobbar mot hedersförtryck i Sverige. Detta eftersom partiet anser att föreningen ”bidrar till islamofobi i samhället”. ”Hade andra organisationer uppvisat denna intolerans mot folkgrupper hade de aldrig finansierats med skattemedel”, skriver partiet i ett inlägg på Facebook.

I inlägget påstår man att GAPF:s representanter förtrycker religiösa grupper och i synnerhet slöjbärande kvinnor.

Exemplet de hänvisar till är ett Twitterinlägg från GAPF-ambassadören Faw Azzat där hon kritiserade Mathem för en annons med en slöjbärande kvinna, en annons som Mathem senare har tagit ner.

Läs även: Mathem tar bort slöjreklam: ”Kan uppfattas som tondöv”

”Föreställ er att debatten istället handlat om judiska religiösa symboler och en annons med en judinna. Föreställ er att en annons tagits ner p.g.a. Israels förtyck mot palestinier. Skulle detta accepteras i Sverige? Tvärtom! Faw Azzat och hennes organisation skulle åka ut med huvudet före i samma stund”, skriver partiet.

Läs även: Yüksel rasar efter indragna hijab-reklamen: ”Bojkotta Mathem!”

På grund av vad man menar är ”öppen och grov rasism mot muslimer” vill Partiet Nyans därför stoppa allt skattefinansierat stöd till GAPF.

”Hade andra organisationer uppvisat denna intolerans mot folkgrupper hade de aldrig finansierats med skattemedel”, skriver de avslutningsvis.

GAPF-ambassadören Faw Azzat verkar å sin sida ta Nyans kritik med ro.

Nyheter Idag söker GAPF för en kommentar.

GAPF

Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF) grundades 2001 av Sara Mohammad och är en förening som jobbar för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Organisationen är döpt efter Pela Atroshi och Fadime Sahindal, två kvinnor med kurdisk bakgrund som dödades i hedersrelaterade mord 1999 och 2001.

Föreningen beskriver sig själv som religiöst och politiskt obunden och skriver att den "vänder sig till alla som är utsatta för eller berörda av hedersrelaterat våld och förtryck".

Källa: gapf.se, Wikipedia

Läs även: Öppna konflikter inom Nyans – avgångskrav på Yüksel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag