Nyheter Idag avslöjar: Ännu en serb med militär bakgrund fick tillgång till IT-nätverket

Ännu en serb som fick olaglig tillgång till IT-systemet har militär bakgrund.
  • Onsdag 26 jul 2017 2017-07-26
E-post 540

SVERIGE ”Military Academy, Telecommunications Department”, står att läsa på en av utländska IT-teknikernas CV. Nu kan Nyheter Idag avslöja att det förekommer ytterligare en serbisk IT-tekniker med militär bakgrund som fick olaglig tillgång till Transportstyrelsens IT-nätverk.

I Säpos förundersökning mot Transportstyrelsen listas 17 IT-tekniker som i strid lagen fick tillgång till ett Transportstyrelsens IT-system där skyddsvärd information sparas. Av de 17 teknikerna är 13 serber, som enligt Säpoutredningen är en underleverantör till en underleverantör till IBM.

Tidigare kunde Nyheter Idag avslöja att en av de teknikerna är en serb med 10-årig militär bakgrund på den flygbas där Serbien i dag samövar med Ryssland.

Nu kan Nyheter Idag avslöja att ytterligare en av serberna har en militär bakgrund. Milan Miljkovic tilldelades administratörskonto till IT-nätverket hos Transportstyrelsen, där beställningen av kontot är daterat september 2015.

Miljkovic listar sitt CV på rekryteringssajten Linkedin. Där framgår att han mellan 2005 och 2010 studerade telekommunikation på ”Military Academy, Telecommunications Department” i Serbien. Det framgår även att han fått flera rekommendationer från högt uppsatt personal inom den serbiska militären, varav en är ”Chief of telecommunications department at Serbian armed forces”.

”Milan är en intelligent student med utmärkt förståelse för praktiska problem”, lyder ett av den serbiska militärens omdöme. De konstaterar även att för Miljkovic finns inga ”omöjliga problem”.

Trots att Serbien är militärt allierad med Ryssland fick samtliga serber, med illegal tillgång till IT-systemet, administratörsbehörigheter på nätverket. Mer specifikt arbetade serberna med Transportstyrelsens brandväggar. En brandvägg är en säkerhetsfunktion som är till för att obehöriga inte ska kunna få tillgång till systemet.

Det ska understrykas att ännu inte har kunnat bekräftats att skyddsvärd information har kommit i händerna på främmande makt. Däremot agerar berörda myndigheter som om informationen är röjd.

Tror du att svensk skyddsvärd information har läckt till främmande makt?
1985 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag