Nytt åtal mot Trump

Bild: Gage Skidmore/CC BY-SA 2.0
  • Onsdag 2 aug 2023 2023-08-02
E-post 0

USA:s före detta president Donald Trump åtalas federalt igen. Det förra federala åtalet gällde hanteringen av hemliga papper, den här gången rör åtalet Trumps agerande under upploppet vid Kapitolium den 6 januari 2021, när kongressen skulle utse Joe Biden till USA:s president.

Trump åtalas för fyra federala brott i samband med upploppet, då Trump-anhängare stormade kongressbyggnaden, bland annat stämpling för att bedra den amerikanska staten och stämpling för att ha försökt hindra en offentlig förrättning i kongressen, rapporterar Fox News.

Enligt åtalet ska Trump från valdagen den 3 november 2020 under två månaders tid ha ”spridit lögner om att det förekommit fusk som avgjort valet och att han i själva verket vunnit”. Åtalet listar olika påståenden Trunps team gjort om valet i Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania och Wisconsin.

”Dessa påståenden var falska, och målsäganden visste att de var falska” hävdar åtalet. ”Men målsäganden upprepade och spred dem ändå — för att få dessa medvetet falska påståenden att framstå som legitima, skapa en intensiv nationell atmosfär av misstro och ilska, och erodera allmänhetens tilltro till hur valet hanterades”.

Ytterligare sex icke namngivna personer kommer åtalas.

En talesperson för Donald Trump säger till Fox News att ”det här är ingenting annat än det senaste korrumperade kapitlet i det fortsatta, patetiska försöket av Bidens brotts-familj och deras vapeniserade justitiedepartement för att påverka 2024 års presidentval, där President Trump är den otvivelaktigt ledande kandidaten med bred marginal”.

Läs även: FBI-räd mot Trump: ”Som en scen ur en Die Hard-film”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag