Nytt el-larm: Ingen beredskap för kris eller krig

Bild: Nixdorf/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 19 feb 2024 2024-02-19
E-post 0

Det svenska elnätet saknar beredskap för kriser och krig, trots att fullständiga och godkända åtgärdsplaner skulle vara på plats redan 2019, avslöjar Dagens Nyheter.

Bristen på beredskapsplaner bryter mot en EU-lag, och ett nytt tillsynsärende mot Svenska kraftnät kommer inledas av Energimarknadsinspektionen, förutom ett som redan pågår.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att inte någon av planerna är på plats efter så många år. Sverige är nu ett av få länder utan godkänd komplett provningsplan. Det är ett underbetyg. Det är väldigt angeläget att få ordning på planerna, säger Anna Carlén, expert på Energimarknadsinspektionen, till DN.

– Jag förstår inte varför det verkar krävas tillsynsinsatser för att planerna ska tas fram, det ligger i allas intresse att stå rustade inför oväntade störningar, fortsätter hon.

– Självklart hade det varit bra om planerna varit klara och godkända i tid, säger Jorunn Cardell, tillförordnad chef på Svk:s enhet för Systemåtgärder.

Enligt Cardell finns emellertid en enkel förklaring till att planerna ännu inte är på plats.

– Jag är ny på chefsjobbet här och har inte varit med tidigare turer, men fokus hos Svenska kraftnät har varit att klara normaldrift – alltså klara vardagen. Det vi pratar om här är krav för nöddrift, men klarar vi inte normaldriften är vi illa ute.

Läs även: Miljöprövningar kan förvärra elkris

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag