Nytt råd ska motverka religiösa konflikter i förort

Angered centrum. Foto: Wikimedia commons
  • Måndag 2 apr 2018 2018-04-02
E-post 352

ANGERED Ett nytt interreligiöst råd i Göteborgsförorten Angered ska förebygga motsättningar mellan de många religiösa grupperna som samsas i stadsdelen.
– Vi kan se spänningar mellan olika grupperingar, säger Svenska kyrkans pastor.

Sedan 2015 finns ett interreligiöst center i Angered, och nu ska man alltså även starta ett interreligiöst råd som ska främja dialog och möten mellan kommunen och församlingarna. Det finns 35 församlingar i stadsdelen.

– Det är en stor del av angeredsborna som är engagerade i olika församlingar. Därför tror vi att det här kan vara ett sätt att nå ut till många och öka sammanhållningen inom stadsdelen, säger Gunilla Kihlgren, utvecklingsledare i Angered, till SVT.

Pastor Emanuel Furbacken är samordnare för flykting-, ekumenik- och religionsmöten inom Svenska kyrkan i Angered, och han välkomnar det nya rådet.

”Kan behövas på fler håll”

– Vi kan se spänningar mellan olika grupperingar. Men det är inte alltid som det har med religion att göra egentligen. Därför vill vi synliggöra de saker som vi faktiskt har gemensamt. Det är ett sätt att ta ansvar för att göra stadsdelen så bra som möjligt, säger han.

SVT frågar honom om ett sådant här råd är mer behövligt i Angered än på andra ställen.

– Det kan nog behövas på fler håll. Men i Angered finns väldigt många olika trosuppfattningar. Här finns människor som kanske har flytt från länder där man förtrycks av en annan religion. Så kommer man hit och inser att den religionen finns här också. Då gäller det att man kan mötas och se personerna, istället för att bara se en konflikt, säger Emanuel Furbacken.

Läs även: Spårvagnsförare misshandlad i Angered: ”Omhändertogs av ambulans”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag