Nytt raseri mot Sveriges Radio: ”Har judarna ansvar för antisemitism?”

Sveriges Radios intervju med Bachman väckte reaktioner. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil sr.se / Israels ambassad
  • Tisdag 17 feb 2015 2015-02-17
E-post 1505

STOCKHOLM I Sveriges Radios program Studio Ett intervjuades Israels ambassadör Isaac Bachman om situationen för judar i Europa. Plötsligt ställde journalisten frågan som fick twitter att rasa. – Har judarna något eget ansvar för antisemitism?

I en intervju med Israels ambassadör Isaac Bachman diskuterades situationen för judar i Europa. Precis efter att Bachmann svarat på frågan om varför antisemitism växer i Europa kom frågan som fick twitter att rasa.

– Har judarna något eget ansvar för antisemitism?

Det är inte första gången det kommer grodor från Sveriges Radio. Nyheter Idag har tidigare berättat när vi fick höra att den ihjälskjutna redaktionen på tidningen Charlie Hebdo ”inte var oskyldiga personer i det här fallet”.

Vägrade svara Sveriges Radio

Direkt när frågan ställdes var ambassadören tydlig. Han förklarade att han vägrar svara på en sådan fråga, men trots det stötte programledaren på och bad honom utveckla varför. Han gjorde då en jämförelse med att fråga om en tjej har ansvar för att hon blir våldtagen.

Efter programmet meddelar Sveriges Radio i redaktionsbloggen att de ber om ursäkt för frågeställningen. De ska även klippa bort stycket där frågan ställdes, så den inte får mer spridning, står att läsa i meddelandet.

Frågan som ställdes i Sveriges Radio väckte genast reaktioner på twitter och det tog inte lång stund förrän en ursäktande tweet skickades ut från det statliga medieföretaget. Nedan har vi samlat några av reaktionerna på dagens radioprogram studio ett.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag