Nytt system kan göra elen ännu dyrare

Bild: Nixdorf/CC BY-SA 3.0
  • Fredag 2 jun 2023 2023-06-02
E-post

Svenska kraftnät ska tillsammans med sina systerorganisationer i Norden göra om beräkningsmodellerna för att öka flödena mellan de olika elområdena, efter krav från EU. Men den nya modellen ser ut att göra elpriserna i elområdena 3 och 4, som redan drabbats av höga elpriser, ännu högre, rapporterar TT.

I vintras gjordes en parallell testkörning av det nya systemet under tio veckor som visade att elpriserna blev totalt en miljard kronor högre för kunderna.

Under en enskild vecka blev elen 18 procent dyrare i elområde 3 och 4, alltså Götaland och Svealand, jämfört med nuvarande regelverk enligt branschorganisationen Energiföretagen som skickat in sina synpunkter till Svenska kraftnät.

– Samhällsnyttan är kanske större, men är det värt det? frågar sig Magnus Thorstensson på Energiföretagen.

Svenska kraftnät menar emellertid att det är för tidigt att bedöma hur det nya systemet kommer fungera efter en testkörning.

– Vi vill testköra över ett år så vi får med alla årstider. Sen får vi se hur det faller ut, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät, till TT.

Läs även: Forsmark avstängt efter kortslutning – elpriset dubblas i hela landet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag