Nyval utlyst i Storbritannien – Kommer hållas den 8 juni

Foto: Flickr
  • Onsdag 19 apr 2017 2017-04-19
E-post 315

LONDON Storbritanniens premiärminister Theresa May har fått sin vilja igenom. Under onsdagen röstade parlamentet för att utlysa nyval. Valet kommer hållas 8 juni 2017. Premiärministern vägrar dock delta i debatter.

Under onsdagseftermiddagen röstade det brittiska parlamentet för premiärminister Theresa Mays motion om att utlysa nyval. 522 parlamentsledamöter röstade för motionen och 13 parlamentsledamöter röstade emot.

Det var under gårdagen, tisdag 18 april, som Theresa May offentliggjorde sina intentioner om att utlysa nyval. Brexit, Storbritanniens utträde ur den Europeiska Unionen, är en anledning till varför.

– Landet är enat men inte Westminster, sa premiärminister Theresa May i en presskonferens utanför sitt residens under tisdagen.

Storbritannien genomgår politiskt kaos sedan Brexitomröstningen i somras. Partierna, inte minst det konservativa partiet, Tories, som May själv tillhör är splittrade men valet kan vara ett sätt för premiärministern att stärka sin ställning.

Skottland utlyste nyligen nya krav på folkomröstning för självständighet, även det i relation till Brexit-omröstningen.

Skottland folkomröstade nämligen om självständighet från Storbritannien 18 september 2014 där ett av de främsta argumenten för att vara kvar i Storbritannien var osäkerheten kring vad som kunde hända med EU-medlemskapet, något majoriteten av skottarna är för. Resultatet blev att Skottland stannade i Storbritannien.

När nu Storbritannien kommer lämna EU har kraven för skotsk självständighet höjts på nytt.

LÄS ÄVEN: Skottland kräver folkomröstning om självständighet – Igen!

Europeiska Unionen har meddelat att förhandlingarna om utträde kommer att frysas till efter valet 8 juni.

LÄS ÄVEN: Storbritannien inleder Brexit-processen: ”De bästa dagarna ligger framför oss”

Premiärministern vägrar debattera

Utöver att utlysa nyval har premiärminister May även uttalat sig om att hon inte tänker debattera frågan med de andra partiledarna. Oppositionsledare Jeremy Corbyn från socialdemokratiska Labour kommenterade det hela på sin Facebook under tisdagen.

”Val och demokrati handlar om offentlig debatt. Så det är ganska underligt att premiärministern, bara timmar efter att ha utlyst nyval, säger att hon inte kommer delta i några TV-debatter. Jag säger till Theresa May, som sa att det här valet handlar om ledarskap, kom och visa det då. Låt oss ha debatter. Det är vad demokratin behöver och vad brittiska folket förtjänar.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag