Obama kritiserar Kina för fult spel – Gör samma sak mot egna medborgarna

Barack Obama är hård i sin kritik mot Kina. Foto: Wikipedia
  • Tisdag 17 mar 2015 2015-03-17
E-post 108

USA Trots att man själva har en lång historia av att försöka övervaka sina medborgare kritiserar USA nu Kina för att inte respektera kinesiska människor och företags integritet på Internet.

USA:s president Barack Obama, som tidigare uttryckt oro över att stärkt kryptering kan vara ett hinder för spårandet av eventuella terrorister, kritiserar nu Kina för ett lagförslag som innebär att kinesiska myndigheter kan tvinga teknikföretag att installera bakdörrar i sina produkter.

På den amerikanska sajten Politico Magazine skriver Vita husets samordnare för cybersäkerhet, Michael Daniel, att han är enig med President Obama och att det kinesiska förslaget underminerar ett öppet internet.

Enligt Hong Lei, kinesiska utrikesdepartementets talesman, är det hela en nödvändighet i utvecklingen av landet, rapporterar Reuters.

I det första utkast som publicerats går att läsa att lagen kommer att ge det kinesiska rättsväsendet tillgång till företagsservrar som dessutom måste vara placerade i Kina. Genom servrarna ska myndigheterna sedan kunna tillskansa sig tillgång till företagens kommunikationsarkiv och användardata. Man ska även i fortsättningen kunna censurera terrorrelaterat innehåll på Internet.

Kritiserar Kina, bara för att göra samma sak i USA

Trots att USA, genom sina underrättelsetjänster, själva vill spionera på sina medborgare, skräder man inte orden när man kritiserar den kinesiska lagen.

– Det här är någonting som jag personligen har tagit upp med President Xi. Vi har gjort det helt klart för dem att om de vill göra affärer med USA så måste de ändra på detta, har Barack Obama sagt i en intervju med Reuters i början av mars.

Trots dialogen med den kinesiske presidenten har det rapporterats att CIA försökt tränga sig in i privatpersoners elektroniska produkter sedan 2006, något som Nyheter Idag skrev om förra veckan. Efter det avslöjandet har Obama istället uttryckt en oro för att säkerhetsåtgärderna i moderna produkter kan försvåra för staten i upptäckandet av potentiella terrorister.

Av Per Jonsson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag