Ohederligt drev mot Åsa Romson och knarksvamparna

Man kan ha jätteroligt när man äter de här svamparna. Foto: Wikipedia
  • Måndag 27 okt 2014 2014-10-27
E-post 430

LEDARE Nu uppmärksammas Åsa Romson för att hon anställt en person som dömts för att smugglat narkotikaklassade svampar. Vi är knappast en fanclub av Miljöpartiet, men här tvingas vi försvara Romson mot sensationsjournalistik.

Tillägg: Oavsett vad man tycker om narkotika och narkotikapolitik, är Åsa Romson ett föredöme om hon var medveten om tjänstemannens dom men ändå valde att anställa honom. Undertecknad vet precis hur det känns att bli dömd på förhand, för saker som inte är relevant. Tjänstemannen ifråga ska bedömas för sitt arbete, inte för vad han gör på fritiden. Det tycker vi är en viktig princip.

I normala fall när vi braskar på med herrejössesjävlarrubriker försöker vi verkligen vara noga med att det dels har allmänintresse och att det följer pressetiska regler i största allmänhet. Nu är inte vi perfekta och även vi kan göra misstag. Häromdagen satte vi en rubrik om Åsa Romsons kollega Mehmet Kaplan, där vi en stund efter att vi publicerat upptäckte att ordet ”terrormisstänkt” inte hade stöd i att finnas kvar i vår herrejössesjävlarrubrik. Det ordet bytte vi ut och skrev en notis om detta i den artikeln.

Nu publicerar Expressen en artikel om att Åsa Romson minsann har anställt en person som blivit dömd för att smugglat narkotikaklassade svampar. Om det är pressetiskt eller ej kan inte vi svara på, vi är inte experter i ämnet, men vi skulle med största sannolikhet låta ett sådant ”scoop” vara. Anledningarna är flera.

Dels är vi libertarianer. Vi vänder oss emot att cannabis eller vissa svampar ska vara olagliga att inneha, odla eller förtära. Det är saker som finns i naturen och även om vi knappast är miljöpartister har vi hållningen att man bör inte förbjuda naturliga saker. Miljöpartiet kallar sig även ett grönt parti, har en förkärlek för det som är naturligt och vi kan inte se att det föreligger hyckleri i att en tjänsteman hos Åsa Romson köpt en svamp i berusningssyfte.

Det finns partier som gillar att förbjuda vad individer får lov att göra. Socialdemokraterna är kanske mest kända för sin historiska förbudslinje, men även Kristdemokraterna är minst lika moraliserande i den frågan. Och här måste vi även nämna Sverigedemokraterna. De är nu Sveriges tredje största parti och mig veterligen är de lika skogstokiga och smått efterblivna som Kristdemokraterna när det kommer till den här frågan.

Miljöpartiet är inte lika profilerade i att bekämpa sådant som är narkotikaklassat. Tvärtom har de lite av en ”hippiestämpel” som inte sällan förknippas med en liberal syn på exempelvis cannabis eller för den delen roliga svampar.

Hade det visat sig att en person som arbetar för något av de tre förbudspartier jag nämnt hade åkt fast för knarkrelaterad verksamhet skulle det möjligen kunna motiveras med hyckleri. Men knappast när det handlar om Miljöpartiet.

En individ kan också ha personliga bekymmer. Precis som man kan få läkemedel hos doktorn för depression, finns det människor som istället väljer att ta till sprit och en del individer använder droger. För att ytterligare belysa det komplexa, är inte heller linjen hårfin mellan vad som är läkemedel och dödsknark. Många gånger är det samma sak. Det finns flera aspekter att ta hänsyn till här, inte minst att det kan ligga exempelvis en psykisk sjukdomsbild i botten.

Det kan även vara så att tjänstemannen i fråga helt enkelt roar sig på fritiden med att byta ut starköl mot roliga svampar. Det är förvisso olagligt, men är det något att göra nyhet av? Jag kritiserar hellre lagen än en person som tuggar i sig en rolig svamp – det finns väl inget mer naturligt än sådan som växer ute i naturen?

Nu nämner inte Expressen vem tjänstemannen är vid namn, men det är väl en tidsfråga innan det går att läsa på Flashback. Jag hoppas verkligen inte att detta får några konsekvenser för tjänstemannen ifråga.

Det finns saker att granska hos Miljöpartiet och gudarna ska veta att vi knappast bangar att syna varenda liten söm hos våra nya ministrar. Men här tycker vi att Åsa Romson och Mp får ett totalt oförtjänt ”scoop” emot sig, eller kanske rättare sagt drev. Tyvärr.

Ingen planta (eller svamp) är illegal!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag