Oksanen anklagar Hakelius för ”Centerhat” efter Expressenkrönika

Patrik Oksanen. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 24 Nov 2018 2018-11-24
E-post 275

Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen utsätts för hat där debattören Johan Hakelius normaliserar en hatsvans genom en krönika i Expressen. Ungefär så kan kritik från Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen sammanfattas.

”Det finns betydligt mer och värre saker i svansmiljön och det är när den normaliseras som texter som ovan kan formuleras”, skriver Patrik Oksanen på Twitter och hänvisar till en krönika publicerad i Expressen från den borgerliga debattören Johan Hakelius.

I den krönikan jämför Hakelius centerledaren Lööf med en ”skitgumma”, något som Oksanen poängterar i ett meningsutbyte på Twitter.

”När Centerhatet pyr igenom den fina belevade och intellektuella fasaden kan haveriet i svensk offentlig debatt se ut så här. Vi är på ett sluttande plan tyvärr”, konstaterar Oksanen samtidigt när han länkar till Hakelius text i Expressen.

Det är emellertid inte första gången Oksanen varnar för vad han kallar ”Centerhat”. I en ledare publicerad augusti 2017 i Hela Hälsingland gavs exempel på det hat mot Centerpartiet som Oksanen varnar för.

”Lita aldrig på C”, lyder ett av exemplena som Oksanen uppmärksammar i den ledaren. ”Centern är krypto(C)ossar…” lyder ett annat exempel som tas upp i samma publicering.

Regeringsfrågan grogrund för missnöje

De hårda omdömena mot Centerpartiet som Oksanen återgav redan förra året kan haft ett visst korn av sanning. Efter valet röstade Centerpartiet emot Ulf Kristersson i plenisalen, trots att de i valrörelsen förordat en Alliansregering med just moderatledaren som statsminister.

Kritiken har inte blivit mindre efter att Lööf i intervjuer öppnat för att bilda regering med Socialdemokraterna i någon konstellation. Men det stannar inte där, flera politiska bedömare upplever även att Centerpartiet tillsammans med Liberalerna blockerar en möjlig Alliansregering.

Anledning till det uppges att en Alliansregering kräver stöd från Sverigedemokraterna, varför både C och L förklarat att de vill söka stöd över blockgränsen. Men det alternativet döms ut av både Socialdemokraterna och Moderaterna.

Läs också: Den ryska signalspaningen

Och de omständigheterna påtalas även för Oksanen på Twitter, som i sin tur menar att ansvaret för sprickan i Alliansen inte finns att hitta hos C eller L.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag