OMG! Konkurrenten Nyheter24 TOTALSÅGAS av publicistklubbens ordförande Björn Häger

Publicistklubbens ordförande Björn Häger verkar inte vara helt imponerad av Nyheter24. Bilden är ett montage. Foto: Nyheter Idag samt Faksimil nyheter24.se
  • Tisdag 15 Dec 2015 2015-12-15
E-post 176

STOCKHOLM I en krönika med rubrik ”Du kan inte ana vad som hände sen” får konkurrenten Nyheter24 svidande kritik från publicistklubbens ordförande Björn Häger. ”De struntar i pressetik, kollektivavtal och riktiga löner”, skriver han utan att nämna Nyheter24 vid namn.

Tidningen journalisten, en facktidning för journalistförbundet, publicerar en krönika från publicistklubbens ordförande Björn Häger med ett annorlunda format. I krönikan går Häger till attack mot Nyheter24 – men han nämner aldrig sajten vid namn. Istället kommenterar han hur han upplever att sajten bedriver sin verksamhet.

Sågar konkurrenten Nyheter24 hejdlöst

Krönikan är en slags ironisk manual för hur man skapar artiklar som dels når en ung publik, men som samtidigt har potential att bli virala och dra många klick.

”Sverigedemokraterna är det enda parti som vi tror genererar trafik. Här kan du öppna för redaktionens fantasi. Några uppslag: Testa här: Hur mycket Sverigedemokrat är du? 7 knep för att inte bli sverigedemokrat. 5 saker som visar att Sverigedemokraterna har fel”, skriver Häger.

Sedan fortsätter han tråla igenom återkommande teman för artiklar hos konkurrenten Nyheter24.

”Glöm journalisttramset med att vara neutral. Tala om vad läsarna ska tycka. Här är filmen som ALLA borde se. Världen är SJUK. Människor gör SJUKA saker. Meddela det. Det den här killen gjorde är det SJUKASTE vi sett. Det den här tjejen gör i sängen är det SJUKASTE vi sett”, lyder ett av råden från Häger.

Vidare adresserar han händelsen när Nyheter24 råkade göra en omröstning med frågeställning om huruvida det var rätt eller fel av en lastbilschaufför att försöka köra ihjäl flyktingar, något som Nyheter Idag tidigare rapporterat om. På så sätt står det klart att det inte är någon annan sajt som adresseras.

Du kan ana vad som hände sen

Efter att artikeln publicerats hos tidningen journalisten kände sig Nyheter24 träffade och sajtens debattchef Totte Löfström gick i svaromål på den egna sajten. Där förklarar han att ”tråkiga, långa texter med avancerade ord” orkar ingen läsa.

”Jag är fullt medveten om att det finns ett egenvärde i att skriva och publicera tråkiga, långa texter med avancerade ord. Texter som ingen orkar läsa. Ändå hänfaller jag mig ofta – i min roll som debattchef – åt att släppa igenom texter som är alldeles för enkla och begripliga. Texter som ibland till och med är roliga”, skriver Löfström.

Men Totte Löfström kan ha fel. Exempelvis den här artikeln på Nyheter Idag innehåller det krångliga ordet ”pressetik” och den fick 928 reaktioner på Facebook. Det är 902 fler reaktioner än Tottes artikel på Nyheter24, en text som i skrivande stund har fått 26 reaktioner.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag