Omöjligt att knäcka gängen enligt polischef – sågas av M-kandidat

Poliser i norra Botkyrka. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 28 aug 2022 2022-08-28
E-post 233

Att ”knäcka gängen” har blivit något av ett mantra för den socialdemokratiska regeringen som gång på gång upprepats av flertalet ministrar. Men i verkligheten går det inte att genomföra. Det menar Magnus Sjöberg, chef för det taktiska rådet på Noa (Nationella operativa avdelningen) hos polisen. Sjöberg möter emellertid skarp kritik från kriminologen och M-kandidaten Fredrik Kärrholm.

– Vi kan inte krossa eller vinna över de här gängen. De är inte organisationer som man försätter i konkurs och som sedan är ”out of business”, säger Magnus Sjöberg till TT.

Han menar att gängkriminaliteten är ett komplext problem och att tron att det går att knäcka gängen är att förenkla det hela.

– Det här är sociala strukturer där det kommer in och ut människor som känner varandra på olika sätt och där våldet fyller ett syfte. Våldet är en åskådning, det är en ideologi, de här är våldsbejakande. Det är ett förstahandsval att ta till grovt eller dödligt våld och de här strukturerna försvinner liksom inte.

Trots att rekordet i antalet dödsskjutningar i Sverige är på väg att slås redan i augusti säger Sjöberg att han ändå ser ett viss ljusning. Detta eftersom han ”för första gången på 25 års tid” upplever att samhällsdebatten kring gängproblematiken är på rätt spår.

– Det jag möjligen just nu kan vara orolig för är att det råder ganska kraftiga förenklingar i valdebatten, men det är väl så det är. Jag tror inte alltid man förstår vad som händer om man förenklar för mycket och genomdriver fel saker.

Polischefens uttalande möter emellertid skarp kritik från kriminologen, den före detta polisen och Moderaternas riksdagskandidat Fredrik Kärrholm. Han anser att uttalandena är häpnadsväckande.

Löftet att ”knäcka gängen” har gång på gång upprepats av socialdemokratiska ministrar. Senast av utrikesminister Ann Linde, när hon delade Socialdemokraternas valfilm på Twitter.

Läs mer: Nu lovar regeringen att knäcka gängen – igen

Läs mer: Ska ”knäckas” och ”jagas till världens ände” – regeringens löften om gängen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag