Omstarten av Ringhals 4 dröjer ytterligare

Kärnkraftverket i Ringhals. Foto: Annika Örnborg / pressbild Vattenfall
  • Fredag 27 jan 2023 2023-01-27
E-post

Återstarten av Ringhals 4 dröjer ytterligare en månad. Reaktorn, som planerades att starta upp igen i februari, kommer istället att återstarta en bit in i mars.
– Vi känner oss säkra på att den nya tidsplanen kommer hålla, säger Ringhals presschef Anna Collin till Dagens Nyheter.

Den 19 mars är det nya planerade omstartsdatumet.

– Vi är i slutfasen av ett omfattande och komplext reparationsarbete. Nu har vi tidsatt de åtgärder som är kvar att göra och beslutat att flytta fram omstarten, säger Anna Collin.

Förseningen förklarar Collin med att vissa nödvändiga åtgärder i reparationsarbetet har dragit ut på tiden. Hon är emellertid övertygad om att återstarten inte kommer att skjutas upp ytterligare.

Det var på grund av ett misstag som tryckhållaren i Ringhals 4 började torrkoka i augusti förra året. Olyckan skedde under en testkörning av systemet i samband med reaktorns årliga underhåll och resulterade i reparationskostnader på hundratals miljoner kronor.

Reaktorns stopp har sedan dess förlängts – först till den 31 januari, sedan till den 23 februari och nu till den 19 mars.

Läs även: Misstag bakom stoppet i Ringhals 4 – reaktorn torrkokade

Läs även: Regeringen öppnar för mer kärnkraft – ”tittar på” frågan om återstart av Ringhals

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag