Öppen boksignering i no go-zonen Hallunda med Norman, Frick och Flam

  • Måndag 17 jun 2019 2019-06-17
E-post 514

Tisdagen den 18 juni klockan 18.00 på Folkets hus i Hallunda i södra Stockholm kommer Chang Frick, Aron Flam och författaren Kajsa Norman att diskutera boken ”En alldeles svensk historia”. Allmänheten är inbjudna att ställa frågor, tala med författaren, bokens huvudpersoner och köpa signerade bokexemplar.

Boken ”En alldeles svensk historia” har mött både ris och ros hos kritikerkåren. Den är hyllad utomlands, men sågad i Sverige, menar författaren Kajsa Norman. En av huvudpersonerna i boken är Chang Frick där Norman tecknar ett porträtt av Fricks barndom och framför allt värvet som journalist med den egna nättidningen Nyheter Idag.

När Frick publicerade artikeln ”Så mörkade Dagens Nyheter omfattande sexövergrepp i centrala Stockholm” kom det att bli startskottet på en lång och infekterad debatt. Norman djupdyker i hur stora etablerade medier hanterade frågan och därifrån gör hon en analys av debattklimatet i Sverige.

I DN anklagas Norman för att hon lyssnat för mycket på Chang Frick, mannen som påstått att DN mörkat övergrepp i Kungsträdgården.

”Hennes teori att vem som helst som är skeptisk mot […] Chang Frick i själva verket är offer för flockmentalitet får det att framstå som att Norman själv okritiskt har omfamnat mycket av deras smala världssyn”, skriver läraren i grävande journalistik David Crouch i DN.

Även i GP sågas boken längs med fotknölarna av Björn Werner, tidigare medarbetare på Nöjesguiden, som kallar boken ”ett rejält, rött stolpiller”.

”Att ’redpilla’ är att vanligt begrepp i den leriga del av högerinternet som börjar med Hanif Bali och slutar med grova samtal på trollforumet 4chan. Uttrycket är hämtat från filmen ’The Matrix’ där protagonisten Neo erbjuds ett konkret val mellan ett rött och blått piller. Ta det blåa pillret och stanna i den förljugna, virtuella verklighet som mänskligheten är förslavad i. Eller ta det röda – och vakna upp ur drömmen och se den råa, sanna verkligheten. Metaforen översatt till högerdiskurs: PK–samhällets åsiktskorridor slår dunster i ögonen på dig”, skriver Werner.

Den 18 juni klockan 18.00 på Folkets hus i Hallunda kan du möta författaren Kajsa Norman samt Nyheter Idag-grundaren Chang Frick – båda personer som väcker DN:s vrede.

– No go-zoner som Hallunda är fredade från socialliberala journalister inifrån stan. Det är en bra plats för vuxna samtal utan värdegrundsångest, motiverar Chang Frick valet av plats.

På scen i Folkets hus kommer komikern och samhällsdebattören Aron Flam att medverka tillsammans med Norman och Frick där bokens innehåll diskuteras.

FAKTA: En alldeles svensk historia

Boken "En alldeles svensk historia" är författad av Kajsa Norman och ges ut i Sverige av förlaget Mondial.

Du kan beställa boken online på Adlibris och den kommer även finnas tillgänglig på plats i Hallunda – där du kan få boken signerad av Frick eller Norman. Eller båda om du vill det.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag