Öppna era hjärtan-Moa: ”Män” bakom ökat våld mot kvinnor i Tyskland

Bild: Elke Wetzig/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 14 jul 2023 2023-07-14
E-post

Våld mot kvinnor har under flera års tid ökat i Tyskland, men landets experter påstår att det är ”omöjligt” att veta vad det beror på, rapporterar Svenska Dagbladet. Sydsvenskans ledarskribent Moa Berglöf, mest känd som talskrivaren bakom Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan”-tal, har emellertid en teori om vilka som ligger bakom: Män.

På tisdagen presenterade tyska rikspolisen den årliga statistiken för våld i nära relationer i landet. Den visade att våldet har ökat med över 9 procent mellan 2021 och 2022. Och våldet mot kvinnor i Tyskland har ökat de senaste tio åren.

Det sexuella våldet i form av våldtäkt, sexuella övergrepp och sexuella trakasserier ökade ännu mer, med omkring 20 procent jämfört med 2021.

Jörg Kinzig, kriminologiprofessor vid universitetet i Tübingen, säger till SvD att det inte går att veta varför våld mot kvinnor och sexuella övergrepp ökat i Tyskland.

– Det finns inte några motsvarande mörkertalsstudier, så att man enkelt kan uttala sig. Det kan vara en riktig ökning, men det kan också vara så att fler tar sig mod att anmäla, säger han till SvD.

Janina Steinert, professor i global hälsa vid Münchens tekniska universitet, håller med om att det inte går att veta vad som står bakom ökningen.

– För det senaste årets siffror har vi ingen förklaring, ingen forskarmässigt kausalt samband, säger hon till Redaktionsnetzwerk Deutschland, RND.

Katharina Göpner, chef för kvinnojour-organisationen Frauen gegen Gewalt, tror att den statistiska uppgången i fråga om sexuellt våld hänger ihop med en lagändring omkring 2016, och en metoo-effekt året efter.

– Det skedde ungefär samtidigt som metoo. Och metoo gjorde nog också att fler vågade anmäla. Men många tycker fortfarande att det är väldigt svårt att anmäla sin partner, säger hon till SvD.

När det gäller det ökade våldet mot kvinnor i nära relationer tror hon att det kan bero på pandemin.

– Under lockdown var det ett par färre fall som kom till vår kännedom, men efter det ökade de. Och vad vi sedan fick höra från jourerna, var det en svårare form av våld under pandemin, säger hon.

En annan möjlig orsak är enligt Göpner nedgången i den tyska ekonomin.

– Forskningen visar att det finns ett samband mellan prekära finansiella situationer, en ekonomisk oro, och våld i nära relationer, säger hon.

Fredrik Reinfeldts förre talskrivare Moa Berglöf har emellertid en teori om vad våldet mot kvinnor beror på: män.

Hon får emellertid mothugg.

Läs även: Ulf Adelsohn sågar Reinfeldt – får mothugg av Moa Berglöf

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag