Ulf Adelsohn sågar Reinfeldt – får mothugg av Moa Berglöf

Bild: Nyheter Idag/http://politik.in2pic.com/CC BY-SA 3.0
  • Fredag 22 okt 2021 2021-10-22
E-post 730

Moderaternas tidigare partiledare Ulf Adelsohn, som ledde partiet mellan 1981 och 1986, går till hårt angrepp mot Fredrik Reinfeldt, tidigare moderat partiledare och statsminister, i en intervju med Göteborgsposten. Reinfeldt tas i försvar av sin tidigare talskrivare Moa Berglöf, numera ledarskribent på Sydsvenskan.

Ulf Adelsohn menar att Reinfeldt begått de största misstagen någon moderatledare begått. Det första misstaget var enligt Adelsohn att Reinfeldt avgick valnatten 2014. Där menar Adelsohn att Reinfeldt borde meddelat de rödgröna partierna att de fick fälla regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna om de ville ha ett regeringsskifte.

– När man sitter vid sidan om så sliter man ju sitt hår! Som du ser har jag slitit ganska väl. Men det var ett politiskt misstag av för landet avgörande slag, säger Ulf Adelsohn till GP.

Läs även: Trista beskedet för Reinfeldt – nobbas av Djurgårdens medlemmar: ”Fick inte gehör”

Det andra misstaget var Decemberöverenskommelsen, som enligt Adelsohn gav sossarna makten ”villkorslöst”.

– Decemberöverenskommelsen var en fullkomlig villkorslös kapitulation. Det är enda gången jag har gått ut mot mitt parti. Det var det största politiska misstaget och det har även Ulf Kristersson problem med, säger Adelsohn.

Adelsohn menar att de båda misstagen gav Sverigedemokraterna ett övertag mot Moderaterna.

– De två sakerna gav Sverigedemokraterna ett övertag som man nu har ett helvete att ta tillbaka. Två avgörande politiska misstag, signerade Fredrik Reinfeldt, säger Adelsohn till GP.

Till Aftonbladet lägger Adelsohn till ett tredje stort politiskt misstag, nämligen Reinfeldts sommartal från 2014 där svenskarna uppmanades att öppna sina hjärtan för invandrare.

– Det är klart att det inte blev bra. Reaktionerna blev väldigt negativa på detta och det var inget som uppskattades av väljarna.

Istället anser Adelsohn att Sverige ska ha en mer restriktiv invandringspolitik än den som Reinfeldt förde.

– Sverige kan inte ensamt lösa alla problem, vi måste ha en reglerad invandring, det är en uppfattning som både socialdemokrater och moderater delade på min tid, säger Ulf Adelsohn till Aftonbladet.

Fredrik Reinfeldts tidigare talskrivare Moa Berglöf, numera ledarskribent på Sydsvenskan, säger till Svenska Dagbladet att Adelsohn ”alltid varit negativt inställd till Nya Moderaterna”.

– Är man övertygad om att SD är ett djupt problematiskt parti, då har man inga problem med Decemberöverenskommelsen eller januariavtalet, där Liberalerna och Centerpartiet har gjort helt rätt, säger Berglöf till SvD.

Berglöf är kritisk till att Moderaterna ändrat inställning till Sverigedemokraterna sedan Reinfeldt avgått.

– Var är Moderaternas ryggrad? Jag blir förvånad när jag ser tidigare partikollegor gå så långt för att försvara SD.

Läs även: Sonesson (M) kandiderar till riksdagen: ”Reinfeldtpolitiken hade jag inte mycket till övers för”

Läs även: Reinfeldt: USA kan bli diktatur om Trump blir omvald

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag