Ordningsvakter sätts in mot oroligheter på Stadsbiblioteket: ”Sista utvägen”

Bild: Arild Vågen/Wikimedia Commons
  • Torsdag 31 jan 2019 2019-01-31
E-post 761

STOCKHOLM Nu tvingas Stadsbiblioteket i Stockholm börja med ordningsvakter. Enligt personal är det ”den sista utvägen” efter att ordningsstörningarna ökat. 

Från och med den andra januari har Stadsbiblioteket på Sveavägen i Stockholm en ordningsvakt. Anledningen är att antalet ordningsstörningar som personalen anmält har gått upp.

Läs även: Hotfull stämning får bibliotek att hyra in väktare: ”Finns ju gränser”

– Att ha en ordningsvakt är sista utvägen för oss, säger  Daniel Forsman, som är stadsbibliotekarie, till Mitt i Stockholm.

– Biblioteket är ett öppet rum. Det händer att personer som exempelvis har missbruksproblematik eller är utåtagerande kommer hit, säger Forsman.

En av anledningarna till att just Stadsbiblioteket har så mycket ordningsstörningar är det centrala läget enligt Forsman, som också påpekar att man arbetar med andra sätt för att öka tryggheten på biblioteket. Bland annat har personalen tränats i bemötande.

Läs även: Bibliotek JO-kritiseras: Lät ”värdegrunden” stoppa utlåning av invandringskritiska böcker

Hittills har satsningen på ökad trygghet gett goda resultat.

– Sedan vi började med ordningsvakt har antalet anmälningar här minskat, säger Forsman.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag