Örebro kommun köpte hotellplatser för ensamkommande av kommuntopp för miljonbelopp

  • Tisdag 10 apr 2018 2018-04-10
E-post 1744

ÖREBRO Sen flyktingkrisen 2015 har Örebro kommun köpt in hotellplatser för ensamkommande för miljonbelopp. Kommunpolitikern Anders Hagström (KD) äger flera hotell och har fått 6 miljoner kronor av kommunen för att ta emot ensamkommande.

Under de senaste åren har Örebro kommun köpt boendeplatser åt ensamkommande för 16 miljoner kronor. Ungefär en tredjedel av de pengarna har gått in i fickan på en av kommunen främsta politiker Anders Hagström (KD), enligt SVT Nyheter.

Hagström har varit hotellägare i 30 år och gav sig in i politiken för några år sedan, han har även kandiderat till riksdagen. Idag sitter han som ordförande i vuxen- och arbetsmarknadsnämnden som ansvarig för försörjningsstöd, integration och kommunens flyktingmottagande.

De senaste tre åren har en stor del av pengarna för boende åt ensamkommande gått till Hagströms bolag Hepa fritid AB. Örebro kommun har betalat ut över sju miljoner kronor till Hagströms bolag där de mesta av pengarna har varit för boende åt ensamkommande.

Kommunen har sammanlagt spenderat 16 miljoner kronor på att köpa boende åt ensamkommande, av de pengarna har 6 miljoner gått till Anders Hagströms hotell och vandrarhem.

– Hösten 2015 kom det mängder med flyktingar till Sverige och till Örebro kom det många ensamkommande. Då gjorde kommunen snabbt ett avtal med oss och vi anställde personal för att kunna hantera situationen, säger Anders Hagström (KD) till SVT Nyheter.

Bland pengarna som betalats ut till Hagströms hotell ingår kostnader för mat till de ensamkommande och lön till person som anställts på hotellen.

LÄS ÄVEN: Springare och Allard toppar Örebropartiets vallistor

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag