Örebro kommuns satsning i problemområdet Vivalla: 660 000 skattekronor på ett äppelskrutt i plåt

Foto: Wikimedia commons/Pixabay
  • Torsdag 22 feb 2018 2018-02-22
E-post 1108

ÖREBRO Nära det problemhärjade området Vivalla i Örebro satsar nu Örebro kommun över en halv miljon på att bygga ett konstprojekt. Konstverket ska föreställa ett tre meter långt äpple i stål.
Örebro kommun genomför en satsning i det utsatta området Vivalla i Örebro. Satsningen består av 660 000 kronors dyrt plåtäpple. En lokal centerpartist motiverar varför det är bra att spendera örebroarnas pengar på projektet.
– Konstverket skapar en plats för samtal och tanke, och stämmer väl in i naturen runtomkring, säger Hannah Ljung (C), vice ordförande Programnämnd samhällsbyggnad

Örebro kommun genomför en satsning i det ökända området Vivalla i Örebro, där flertalet invånare rest ifrån för att ansluta sig till islamistiska terrorsekter i Syrien och Irak.

LÄS ÄVEN: Tiotal IS-jihadister integreras i Örebro – skaffar familj, pluggar, jobbar och begår brott

Trots att stadsdelen plågas av islamism, hederskultur, kriminalitet och social misär, väljer Örebro kommun att spendera 660 000 kronor på ett konstverk, i formen av ett tre meter högt äppelskrutt i plåt. Det uppger Nerikes Allehanda.

Kommunen utlyste från början en tävling om vad konstverket skulle föreställa men juryn bestämde sig till sist för att konstnärsduon Bigert&Bergströms ”Äppletanke” var det bästa alternativet att spendera de offentliga medlen på.

Lars Bergström, som tillsammans med Mats Birgert, är upphovsmakare till det 660 000 kronors dyra plåtäpplet berättar i ett pressmeddelande om syftet med konstverket.

Att se sig själv i äpplets spegelyta, skratta för att sedan sitta ner och titta ut över staden och fundera över stort och smått är vår önskan med skulpturen”, säger Lars Bergström.

Den lokala C-politikern Hannah Ljung motiverar varför politikerna i Örebro kommun väljer att spendera medborgarnas pengar på äppelskrutt i plåt. Det gör Vivalla mer tillgängligt, menar Ljung (C).

– Konstverket skapar en plats för samtal och tanke, och stämmer väl in i naturen runtomkring. Det här området utvecklas för att vara ett grönt område för möten och upplevelser. Det är bra att Vivallakullen nu blir ännu mer tillgänglig för alla, från barn till äldre, säger Hannah Ljung (C), vice ordförande Programnämnd samhällsbyggnad, till NA.

Kommunpolitikerna i Örebro har tidigare spenderat bland annat 30 miljoner kronor på ett ”skridskotorg” samt genomfört andra miljonsatsningar såsom att måla gator i rosa och blått. Politikernas prioriteringar har fått kritik, främst från det lokala Örebropartiet, som istället vill prioritera välfärdsreformer som införande av avgiftsfri tandvård.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag