Örebrokrögarnas nödrop möts med hån från Centerpartiets politiske sekreterare: ”Vilka tror de att de är?”

Foto: Per-Olof Forsberg CC BY 2.0/Twitter/Google Maps
  • Onsdag 15 apr 2020 2020-04-15
E-post 564

ÖREBRO I Örebro chockhöjer kommunen – som styrs av C, S och KD – avgifterna för uteserveringarna, något som Nerikes Allehanda var först att berätta om. När lokala krögare i ett öppet brev bad att få slippa betala avgiften under 2020 på grund av coronakrisen möts de av hån från Centerpartiets politiske sekreterare Oscar Undevall. ”Vilka tror dom att dom är? Vi har en kommun som gått upp i stabsläge och hanterar det mest akuta först”, skriver Undevall i en kommentar på Facebook.

Sedan valet 2018 regerar Centerpartiet tillsammans med Kristdemokraterna och Socialdemokraterna i Örebro.

Tills i år har man chockhöjt avgifterna på krogarnas uteserveringar. Från 400 kronor per kvadratmeter till 750 kronor per kvadratmeter i stadskärnan. Det är en höjning med 87,5 procent.

I andra kommuner, som Ronneby och Staffanstorp, har man valt att slopa avgiften för att lätta på kostnaderna för de lokala krögarna.

Så har man inte tänkt i Örebro. Trots att nya regler från Folkhälsomyndigheten förbjuder trängsel och köer och därmed begränsar möjligheterna att fylla uteserveringarna, kommer Örebro att ta ut avgifter.

Det har fått 15 av Örebros krögare att reagera. I ett öppet brev riktat till kommunledningen och ansvarigt kommunråd Ullis Sandberg ber man om att få avgifterna för 2020 efterskänkta på grund av coronakrisen.

Krögarna riktar också hård kritik mot att höjningen kommit utan förvarning eller dialog med restaurangnäringen.

C-S-KD-styret har gett krögarna anstånd – men då ska de betala ränta. Juristen Johann Binninge som företräder krögarna säger uppgivet:

– Det hjälper ju inte. Vi får inte mer pengar. Det är bara att skjuta en skuld framför sig. Dessutom med ränta.

Oscar Undevall, politisk sekreterare för Centerpartiet i Örebro kommun, är inte imponerad.

”Vilka tror dom att dom är? Vi har en kommun som gått upp i stabsläge och hanterar det mest akuta först”, skriver han i en kommentar på Facebook till Nerikes Allehandas artikel. Undevall är övertygad om att man löst problemet med taxorna för krögarna genom uppskovet.

”Nu har deras taxor skjutits upp så att det inte behöver tänka på det just nu utan kan fokusera på sin verksamhet”, skriver han.

En kvinna skriver ett svar på Undevalls fråga ”Vilka tror dom att dom är?”

”(De är) människor som du och jag. Alltså om du inte har råd och betala din hyra, då får du ju stänga eller hur? Ja jag vill ju ha krögare kvar i den här stan efter denna smitta, men ni verkar ju vilja utrota dessa. Men hur tänkte man när man mörkade höjningen för dessa krögare?”

Kvinnan fortsätter:

”Jag kan ju tycka själv att ni styrande har ju inte kört helt med öppna kort. Och hur kommer det sig att man i Coronasmittan inte kan sänka avgiften till den är över? Har ni lyckas med att förhindra smittan bland äldre i hemvården och äldreboende tycker du? Därför väldigt många är smittade för att ni ”har lyckats förhindra smittan” Om hemvårdens personal fick testa sig så skulle detta underlätta väldigt mycket, samt annan vårdpersonal oxå.
Är ungefär som att ni i kommunfullmäktige skulle få höjda löner och sen nästa vecka skulle lönen halveras. Jag tror ni skulle reagera oxå.”

Kommunalrådet Ullis Sandberg (S) uppger till Nerikes Allehanda att Örebro kommun tvingas spara och att det inför året var viktigt att hålla budget.

– Då var det extra viktigt att se över att taxor och avgifter låg rätt i förhållande till kostnader i verksamheten. Det var många taxor och avgifter som justerades. Det här var en av dem, säger hon.

Örebro kommun har tidigare gjort sig kända för olika satsningar. Bland annat har man plöjt ner över en halv miljard i ett nytt kulturkvarter och 660 000 kronor på ett gigantiskt kromat äppelskrutt.

Läs mer: Ny viral attack från Allard: ”Slösar 660 000 av örebroarnas skattemedel på ett kromat äppelskrutt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag