Örebroskola sponsrades av Saudiarabien

Foto: Flickr
  • Torsdag 15 nov 2018 2018-11-15
E-post 3162

ÖREBRO Svenska Dagbladet rapporterar att Alsalamskolan i Örebro har tagit emot pengar från det saudiska kungahuset, som företräder vad experter beskriver som en extrem tolkning av islam.

Enligt Svenska Dagbladet har Saudiarabien under en längre tid försökt sprida sin mycket konservativa tolkning av islam, kallad wahhabism eller salafism, till omvärlden. Olja har gjort landet rikt och därför kan kungahuset finansiera muslimska projekt utomlands, även i Sverige.

– Saudiarabien spelar en central roll när det kommer till att sprida en extrem tolkning av islam i Sverige, säger Magnus Normark, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till Svenska Dagbladet.

Nu avslöjar tidningen uppgifter om Al-Risalah – en skandinavisk stiftelse som bland annat driver den muslimska grundskolan Alsalamskolan i Örebro. Dess främsta mål är ”att bevara den islamiska identiteten hos muslimer”.

I stiftelsens styrelse sitter tre personer från Saudiarabien, varav en är den saudiske shejken Abdulrahman Al-Akeel. I en intervju för en saudisk tidning berättar denne att det saudiska kungahuset 2014 skänkte 1 miljon riyal, ungefär 1,8 miljoner kronor, till skolan i Örebro.

I artikeln säger Al-Akeel att gåvan bidrar till att ”förmedla den sanna bilden av islam och dess storhet och främja dess positiva roll” bland muslimska minoriteter.

Alsamlamskolan har granskats av Skolinspektionen under flera år och fått hård kritik. En del av kritiken har gällt könsuppdelning under lektioner.

– Skolverksamhet är viktigt för saudierna eftersom man vill exponera den rätta läran för unga muslimer och barn så att de tidigt kan leva efter den, säger Aje Carlbom, docent vid Malmö universitet, till Svenska Dagbladet.

Hussein Aldaoudi, stiftelsens ordförande, bekräftar att skolan har sponsrats av Saudiarabien, men att det bara har skett en gång och att pengarna gick till att bygga lokaler. Han menar att oron över saudiskt inflytande i Sverige är ”överdriven” och att stiftelsen tar avstånd från all form av ”extremism och terrorism”.

Nyheter Idag har tidigare intervjuat Alsalamskolans dåvarande rektor Shahin Mahmod. Då sade han bland annat att skolan lär barnen att de i första hand är svenskar, inte muslimer.

Läs även: Radikal skola i Göteborg hade okänt islamistavtal – gör miljonvinster

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag