Oroligheterna i Uppsala fortsätter – Skriker ”filma inte” på arabiska

  • Söndag 17 jul 2016 2016-07-17
E-post

UPPSALA Även under söndagskvällen upplever människor i Gottsunda att oroligheter kan bryta ut. När en läsare av Nyheter Idag filmar ett gäng ungdomar vid en polisbil skriker någon på arabiska ”filma inte”. – Det är en spänd stämning, verkar som folk vill ha bråk, säger läsaren, som vill vara anonym, till Nyheter Idag.

En grupp ungdomar står samlade på en gata. Intill står en polisbil. Stämningen är orolig och spänd, berättar en läsare för Nyheter Idag. I videobilder syns en kille gå med två polismän undan gruppen av ungdomar.

– Filma inte, skriker någon på arabiska.

Våldsamt upplopp två dagar i rad

Vill det sig illa kan områdena Gottsunda och Valsätra, så kallade utanförskapsområden, ännu en natt skakas av våldsamma upplopp. Under fredagskvällen kastades en brandbomb mot en buss men även stenkastning och bilbränder förekom. På lördagen fortsatte oroligheterna och Nyheter Idag kunde visa en video där en bil står i brand.

– Det är oroligt. Jag har hört ungdomar och barn prata om att shorta kommer, shorta kommer. Shorta betyder polis på arabiska, säger läsaren till Nyheter Idag.

Men när Nyheter Idag ringer till polisens presstalesman Christer Nordström vid 22.40-tiden berättar han att läget ännu är lugnt. Inga rapporter till polisen om varken stenkastning, bilbränder eller andra oroligheter hade kommit in.

– Det är hur lugnt som helst här. Vi får inga rapporter om att det är någonting. På händelsesidan är det hur lugnt som helst, säger han.

Tidigare kunde Nyheter Idag berätta att polisen på lördagen hittat tomma glasflaskor och att det i närheten av dessa luktat bensin, något som tyder på förberedelser för att använda så kallade molotovcocktails, en slags brandbomb. Händelserna under fredagen och lördagen rubriceras som våldsamt upplopp.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag