Österrikes asylmottagningar blir ”utresecenter”

Herbert Kickl. Foto: Michael Lucan (CC-BY-SA 3.0 de)
  • Måndag 4 mar 2019 2019-03-04
E-post 555

ÖSTERRIKE För att markera en ny inriktning i landets asylpolitik byter Österrike namn på sina asylmottagningar och ska istället kalla dem utresecenter. Det rapporterar Sveriges Radio.

Inrikesminister Herbert Kickl menar att namnbytet skickar en viktig signal till de som planerar att söka skydd i Österrike. Sedan i fredags finns inga asylmottagningar längre – bara utresecenter.

– De ska veta i vilken riktning vinden blåser vad gäller asylförfaranden i Österrike, säger Kickl.

I utresecentren gäller skärpta regler som utegångsförbud från klockan 22 till 6. Den konservativa koalitionsregeringen har också förslagit särskilda säkerhetsförvar för asylsökande som misstänks ha begått brott. Där ska de kunna spärras in utan att det krävs ett beslut av en domare.

Regeringen säger att man gör detta för att skydda befolkningen. Till saken hör ett fall där en illegal invandrare från Turkiet mördade en chef för ett socialkontor. Migranten hade tidigare fått förbud att uppehålla sig i landet på grund av sin brottslighet.

För att den här lagändringen ska komma till stånd krävs en grundlagsändring. För detta behöver regeringen stöd från oppositionen, och det är oklart om tillräckligt många kommer att ställa sig bakom förslaget.

Bör även Sverige byta namn från asylmottagningar till utresecenter?
803 röster (se resultat)

Läs även: Sverige: Migranter kan få asyl utan att bevisa sin identitet

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag