Östlin (S) förlorade ny omröstning i Botkyrka

Ebba Östlin röstades bort efter konflikt med ABF. Bild: Socialdemokraterna/Nyheter Idag
  • Söndag 19 mar 2023 2023-03-19
E-post 0

Ebba Östlin (S) förlorade på lördagen en ny omröstning i Botkyrka. Efter rapporterna om en gängkriminell infiltration och hur kommunstyrelsens ordförande fått lämna under kuppartade former blir utmanaren Emanuel Ksiazkiewicz nu ny gruppledare för S i kommunen.

Med siffrorna 121-80 vann Ksiazkiewicz stort i lördagens lokala S-omröstning. Därmed tar han nu över taktpinnen och blir även kommunstyrelsens ordförande.

– Jag har en ambivalent känsla till allt det som har hänt i Botkyrka i dag. Det har varit en infekterad personkonflikt som har drabbat väldigt många och påverkat vårt part, säger han till Expressen.

Vid omröstningen befann sig flera familjemedlemmar i kretsen runt den person som uppges ha orkestrerat den tidigare omröstningen där Östlin blev bortröstad. Men den nye S-ledaren ser ingen risk med att hamna i skuld till de nya medlemmarna.

– Jag tycker att det är ett konstigt påstående. I samtliga omröstningar har det funnits medlemmar som är släkt, sambos eller gifta med personer på de olika sidorna. Det är inte konstigt att man som familj delar värderingar, säger Ksiazkiewicz.

Förloraren Ebba Östlin säger att det väsentliga är vad omröstningen innebär för kommunen.

– Den viktiga frågan är inte vad det här innebär för mig utan vad den får för konsekvenser för Botkyrka. Jag är stolt över vad vi åstadkommit under mina sju år som kommunstyrelsens ordförande, säger hon till Expressen.

Vad gäller omröstningen den 28 januari där personer med gängkriminella kopplingar enligt uppgifter till flera medier ska ha varit med och röstat bort henne menar hon att det är upp till partiet att utreda vad som har hänt.

– Jag har aldrig sagt att det är en kupp, utan allt som handlar om vad som har hänt på mötet det är upp till partiet att utreda, säger hon till SVT.

Läs även: Släktingar till ABF-anställda kuppade bort Östlin

Läs även: ABF om verksamheten i Botkyrka: ”Ingen gängkriminell infiltration”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag