Släktingar till ABF-anställda kuppade bort Östlin

Ebba Östlin röstades bort efter konflikt med ABF. Bild: Socialdemokraterna/Nyheter Idag
  • Fredag 17 mar 2023 2023-03-17
E-post 0

Enligt dokument som SVT Nyheter Stockholm har tagit del av blev drygt 20 släktingar och vänner till ABF-anställda medlemmar i Socialdemokraterna i Botkyrka under 2022 och var sedan med och röstade bort Ebba Östlin. Flera släktingar till Östlins utmanare till kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka Emanuel Ksiazkiewicz (S) var också med och röstade.

– Det här ser jag som väldigt allvarligt och det här är ju ingenting som lockar seriösa medlemmar på lång sikt, säger S-märkta statsvetaren Marja Lemne till SVT.

onsdagen meddelade S att man kommer neka 98 personer medlemskap i S i Botkyrka för att undvika ”fraktionsbildning” inför partiets möte den 18 mars, då en ny gruppledare och ordförande för kommunstyrelsen ska väljas.

– Har man fyllt 15 år och delar våra värderingar kan man bli medlem i vårt parti, men det är ingen rättighet. Och misstänker vi att ändamålet är att bilda fraktioner är det inte rätt grund för att bli medlem, säger partisekreterare Tobias Baudin till TT.

De personer som blev medlemmar inför det medlemsmöte den 28 januari då Östlin röstades bort påverkas inte av beslutet.

– Man kan förstå att man inte vill ha fraktionsbildningar, men man kan inte växla princip från gång till gång, säger S-märkta statsvetaren Marja Lemne till SVT Nyheter Stockholm.

Läs även: Nytt kuppförsök inför S-möte i Botkyrka

Den 15 februari rapporterade Dagens Nyheter att det cirkulerade ett sms som uppmanade personer att bli medlemmar i S i Botkyrka för att rösta på Robert Aslan, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka, på mötet den 18 mars. Enligt sms:et kunde den som gick med i partiet få medlemsavgiften betald.

Robert Aslan hör till den fraktion som stödjer Ebba Östlin i den pågående maktstriden inom S i Botkyrka. Han uppgav till DN att han inte hade någon kännedom om sms:et.

”Men det jag kan tänka mig är att personer kan ha fått uppfattningen att jag som är öppen med mitt stöd för Ebba Östlin kanske riskerar att utsättas för samma sak som hon den 18/3 eftersom jag redan i dag får hårda ord från vissa håll för att jag uttalat mitt stöd så öppet”, skrev Robert Aslan till DN.

Joakim Johansson, organisationschef för S, sade till DN att det är ett brott mot partiets stadgar att betala någon annans medlemsavgift.

– Demokratin är inte till salu på det sättet. Det är etiskt och principiellt förkastligt att göra så, sade han.

Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka Ebba Östlin avsattes av sina partimedlemmar i januari under vad som beskrivits som kuppartade former. Bakom ligger en konflikt med ABF, vars fritidsgårdar i Botkyrka stängts ned av kommunen på grund av kriminalitet.

Enligt uppgifter till flera medier var personer med gängkriminella kopplingar med och röstade bort Östlin.

Läs även: Uppgift: Gängkriminellt kopplade var med och kuppade bort Östlin (S)

Läs även: Östlin (S) avgår – S avfärdar uppgifter om gängkriminell infiltration

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag