Över 100 kriminella går fria trots bevis – saknas resurser

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 2 dec 2020 2020-12-02
E-post

SVERIGE Runt 180 personer sitter frihetsberövade efter att polisen tagit del av krypterade chattar mellan kriminella. Samtidigt går över 100 brottslingar fria trots att det finns bevis mot dem. Skälet stavas resursbrist, rapporterar P4 Örebro.

I våras kunde den franska polisen knäcka det krypterade kommunikationssystemet EncroChat. Det gjorde att polisen i Sverige fick tillgång till chattar mellan svenska kriminella.

Läckan har lett till att omkring 180 personer har kunnat frihetsberövas misstänkta för brott som mord, penningtvätt och narkotikabrott. Men det finns även bevisning mot över 100 brottslingar som ännu går fria.

Polisen Ted Esplund förklarar att det saknas resurser hos polisen, Åklagarmyndigheten, Kriminalvården och domstolarna och att man måste göra prioriteringar.

– Det som kommer i den så kallade andra vågen av frihetsberövande handlar mycket om penningtvätt och narkotikahantering. Det har inte kunnat prioriteras i nuläget, säger Esplund till P4 Örebro.

– Det är klart att man skulle vilja kunna leda allting i bevisning omedelbart och få in dem, men det kommer en tid när även de kommer få polisens intresse på det sätt de förtjänar.

Läs även: C bekräftar – Federley kände till sambons pedofilbrott: ”Har vetat om detta under en längre tid”

Läs även: Misstänkt kvinnlig IS-terrorist tillbaka i Sverige – hålls inlåst

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag