Över 100 S-politiker överväger lämna partiet: ”Socialdemokraterna är ett parti i upplösning”

  • Torsdag 17 maj 2018 2018-05-17
E-post 1577

SVERIGE Efter den kraftiga omsvängningen i migrationspolitiken uppger nu över 100 S-politiker att de överväger att lämna Socialdemokraterna. En enkät visar på att många ogillar den nya politiken men att majoriteten välkomnar svängen.

105 folkvalda socialdemokratiska politiker överväger att lämna partiet efter partiets utspel om hårdare migrationspolitik, det visar en undersökning som Expressen gjort.

LÄS ÄVEN: Uppror inom S mot nya migrationspolitiken

Under den 4 maj gick Stefan Löfven ut i en presskonferens och meddelade att partiet kommer att skärpa sin migrationspolitik. Löfven sa även att barn till illegala invandrare inte ska få svensk välfärd, ett uttalande han fick ta tillbaka vid ett senare tillfälle.

LÄS ÄVEN: Statsministern ljög för TT – migrationsministern tvingades pudla på sociala medier

En webbenkät visar att över 100 s-politiker nu överväger att lämna partiet på grund av den nya politiken. ”Partiet har fallit för SD”, ”Förfärlig och strider mot partiets grundvärderingar”, ”Jag skäms för att företräda ett parti som inte längre tar alla människors likavärde på allvar” och ”Socialdemokraterna är ett parti i upplösning”, är några av kommentarerna som de tillfrågade har lämnat.

Totalt har 1100 s-politiker tillfrågats och av dem uppger 243 att de inte anser att det var rätt av S att ändra kurs i migrationspolitiken. En stor majoritet på 702 personer anser däremot att socialdemokraterna har den bästa migrationspolitiken just nu.

Lena Rådström Baastad (S), socialdemokraternas partisekreterare, uppger att hon vet om att det finns personer i partiet som är missnöjda.

– Att vi har medlemmar som tycker att den omläggning vi gjort i migrationspolitiken är jobbig tycker jag är fullt förståeligt, men vi är ett brett och stort parti och det måste finnas utrymme för olika åsikter. Sedan är det naturligtvis tråkigt om folk lämnar och jag hoppas naturligtvis att de vill vara med och fortsätta utveckla Sverige. Min uppfattning är också att det finns ett brett stöd för den politik vi lagt nu fram, säger hon till Expressen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag