Uppror inom S mot nya migrationspolitiken

Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 8 maj 2018 2018-05-08
E-post 409

SVERIGE Samtliga sidoförbund inom Socialdemokraterna protesterar nu mot partiets nya, tuffare inriktning i migrationsfrågan. Det rapporterar Sveriges Radio.

– Den restriktiva lagstiftningen ska ligga fast, sade statsminister Stefan Löfven (S) förra veckan när han på en presskonferens presenterade sitt partis nya migrationspolitik.

Sveriges lagstiftning på det området kan inte skilja sig från övriga länder i EU, menade han. Det innebär att tillfälliga uppehållstillstånd ska fortsätta vara huvudregeln och att möjligheterna till familjeåterförening begränsas.

Socialdemokraternas sidoförbund – ungdomsförbundet SSU, kvinnoförbundet, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, S-studenter och HBT-Socialdemokrater – går nu emot partiledningens linje, skriver Sveriges Radio.

– Självklart är det så att SSU hade velat se både permanenta uppehållstillstånd och en förbättrad familjeåterförening, men det finns också flera delar i det här beskedet som vi välkomnar, säger SSU:s ordförande Philip Botström.

”Hemländer i krig”

Många socialdemokrater är tveksamma till att ställa upp på intervjuer, men en som inte döljer sitt missnöje är Ahmed Amin, vice ordförande för S i Gävle.

– Så som det är i dag ska människor vara oroliga över sina barn som är kvar i deras hemländer i krig och inte vet om de får stanna i Sverige, samtidigt som vi vill ställa massor med svåra krav på dem, att de ska lära sig svenska på mycket, mycket kortare tid än det ibland är möjligt, säger han.

Den före detta infrastrukturministern Anna Johansson, som nu är ordförande i Göteborgs partidistrikt, är en av de som ställer sig bakom den nya linjen.

– Om vi vill fortsätta att ha ett system där alla som finns här och har rätt att vistas här omfattas samma trygghetssystem, så kan vi inte ha en invandring på de nivåer som vi haft de senaste åren, säger hon.

Läs även: S-minister som avgick efter IT-skandalen toppar riksdagslista i Göteborg

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag