Överläkare: Apatiska asylsökande felbehandlades med tung medicin och elchocker

Foto: Kat Jayne/Creative Commons
  • Onsdag 9 okt 2019 2019-10-09
E-post 1124

Nu kommer nya avslöjanden om behandlingen av apatiska asylsökande som kan ha simulerat sina symptom. I en artikel i Kvartal berättar överläkaren och psykiatern Stefan Krakowski om hur asylsökande med apatisymptom utsattes för tung medicinering och elchocksbehandling utan att ta hänsyn till möjligheten att de simulerade.

Enligt Krakowski ska en tolk ha uppgett till honom att det cirkulerat listor bland asylsökande om olika psykiska symptom man skulle ange i sina kontakter med vården. Men trots att det fanns misstankar om att symptomen simulerades utsattes patienterna för tung medicinering och ibland till och med elchocksbehandling.

En av anledningarna till detta var enligt Krakowski det politiska klimatet. ”Det fanns en påtaglig ovilja och rädsla hos flera av mina kolleger att ta i problemet trots att de flesta höll med mig. En anledning var att man inte ville bli stämplad som ’rasist’, en annan kunde vara att man inte höll med mig om att vissa patienter simulerade sina symptom”, skriver Krakowski.

Läs även: ”Apatiska” flyktingbarn avslöjar: Vi tvingades spela sjuka

Krakowski själv arbetade aldrig med några apatiska barn, däremot vuxna personer från samma länder som de drabbade barnen. Krakowski skriver att han ”träffade uppskattningsvis 40 till 50 patienter och symptombilden var alltid densamma”.

Men enligt Krakowski visade observationer sedan att många patienterna simulerade, då de exempelvis betedde sig annorlunda när anhöriga hälsade på. ”Personalen var alltså fullt på det klara med att det handlade om simulering av psykisk sjukdom” skriver Krakowski.

Trots det ska flera patienter ha utsatts för specialistbehandling som annars är till för människor med svåra psykiska sjukdomar, som antipsykotiska och antidepressiva mediciner och elchocksbehandlingar.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag