Övermodig människosmugglare försökte få in tvååring på sexårings pass

Bilder ur Polisens förundersökning.
  • Fredag 15 mar 2019 2019-03-15
E-post 671

SVERIGE Mannen kom till Arlanda i sällskap med en syrisk 23-årig kvinna och dennas tvååriga son. Enligt de pass han visade upp var båda emellertid hans barn, 14 respektive 6 år gamla. Nu ställs mannen inför rätta, men kvinnan och barnet är försvunna.

Det var i början av oktober 2017 som trion anlände till Arlanda med flyget från Kiev. Den 40-årige mannen, som är från Palestina, har svenskt medborgarskap, och till passkontrollanten lämnade han fram tre svenska pass: sitt eget, hans 14-åriga dotters och hans sexåriga sons. Bakom honom stod den 23-åriga kvinnan med sin tvåårige son i famnen.

Passkontrollanten beskriver i förhör att hon kollade både mannens och kvinnans pass och gjorde en slagning i SIS (Schengen Information System). Inga anmärkningar där, trots att den 23-åriga kvinnan använde ett pass tillhörande en fjortonåring. När barnets pass kontrollerades fattade emellertid passkontrollanten misstankar då det inte såg ut som att kvinnan höll i en sexåring. Dessutom stämde inte näsan, berättar passkontrollanten i förhör.

Läs även: Rapport larmar om värdelösa gränskontroller – hölls hemlig inför valet

Trion plockades in och förhördes. Både mannen och kvinnan nekade inledningsvis till att känna varandra, och påstod att de träffats av en slump och mannen erbjudit sig att hjälpa kvinnan och hennes son genom passkontrollen med hjälp av sina barns pass som han råkade ha med sig på resan. Det framkom dock att kvinnan och hennes barn är från Irak, och efter ett år i Turkiet skulle hon ansluta sig till sin make i Tyskland. 40-årigen hade hon träffat i Grekland där hon blivit anvisad av människosmugglare att följa med honom. Hon visste inte hur mycket hennes familj hade betalat smugglarna.

Att använda sig av människosmugglare är inte brottsligt, så kvinnan och hennes barn anvisades boende av Migrationsverket. Nästa dag bad hon om pengar för att åka till Arlanda, vilket hon fick. Sedan var hon försvunnen i ett par veckor utan att någon visste var hon var, men på något sätt kom hon tillrätta och registrerades som asylsökande i Sverige.

Inför den kommande rättegången mot 40-åringen är det dock återigen ingen som vet var kvinnan befinner sig, eller om hon ens är kvar i landet.

Läs även: Fortsatt högkonjunktur för flyktingsmugglarna – 110 000 kronor för att ta sig till Sverige

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag