Rapport larmar om värdelösa gränskontroller – hölls hemlig inför valet

Foto: Flickr
  • Måndag 17 sep 2018 2018-09-17
E-post 1509

SVERIGE En Schengenrapport som visar på stora problem med de svenska gränskontrollerna hemlighölls inför valet då den ansågs politiskt känslig. Det avslöjar Kvällsposten på måndagen.

Förra året kom Schengeninspektörer till Sverige för att titta på de svenska gränskontrollerna. Resultatet blev en sekretessbelagd rapport som Kvällsposten tagit del av, och som vittnar om stora bekymmer. Gränskontrollerna är dåligt bemannade, och personalen saknar utbildning för att exempelvis upptäcka falska id-handlingar.

Värst är läget på flygplatsen Arlanda där personalen inte ens känner till de riskindikatorer som tagits fram för att upptäcka återvändande jihadister. Källor inom gränspolisen berättar för Kvällsposten att man har känt till problemen länge, och den inre gränskontrollen beskrivs som en låtsaskontroll.

– Vi riskerar att släppa in återvändande jihadister och frihetsberövar personer som har rätt att komma in i landet, säger en erfaren gränspolis till tidningen.

På möten har flera poliser fått höra att ”resultatet från Schengeninspektörernas besök är politisk sprängstoff” och att polismästaren Liselotte Ström ville hålla den hemlig inför valet. Till Kvällsposten säger hon att det inte stämmer och att hon inväntar en slutlig version av rapporten. Enligt poliskällor har ledningen förhalat rapporten genom att skicka tillbaka den till kommissionen en extra gång.

Läs även: Gränskontrollerna förlängs för att hålla ute ”potentiella terrorister och andra brottslingar”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag