P4 Sjuhärad: Vi fortsätter utreda anti-israeliskt påhopp från kanalens Instagram

  • Onsdag 11 okt 2023 2023-10-11
E-post

På onsdagen uppgav Faw Azzat från organisationen GAPF att Sveriges Radio lagt ned sin utredning om vem som hoppat på en privatperson från kanalens Instagram-konto på grund av stöd till Israel. Kanalens ansvariga utgivare Joel Wendle skriver emellertid till Nyheter Idag att utredningen fortsätter, och att man ”lägger största vikt vid att verkligen försöka gå till botten med vad som hänt.”

På måndagen lade Instagram-användaren Nicole Josephson upp ett inlägg som uttryckte stöd till Israel och tog avstånd från krig. Då blev hon påhoppad i ett ilsket privatmeddelande – som skickades från statliga radiokanalen P4 Sjuhärads konto.

”Var är din post när palestinier blir mördade ännu värre varje dag? Har inte sett dig lägga ut något om det? Men nu när media belyser att palestinier gör något mot Israel, då passar det att ha en åsikt??” stod det bland annat i meddelandet, som också uppmana Nicole att ”grabba tag i närmsta arab kompis och fråga” om konflikten i Mellanöstern.

När konversationen fortsatte insåg personen som skrev till Nicole att denne råkat använda P4 Sjuhärads Instagramkonto istället för ett privat.

Skärmdumpar av konversationen spreds på sociala medier och ledde till hård kritik mot P4 Sjuhärad. Händelsen togs även upp av flera medier, och P4 Sjuhärads ansvarige utgivare Joel Wendle lovade att kanalen skulle utreda vem ur deras personal som använt kanalens Instagramkonto för att kontakta Nicole.

– Det jag kan säga är att vi på olika sätt försöker ta reda på det. Men jag vill inte gå in på vilka vi pratar med eller på vilket sätt. Men det vore värdefullt för oss att få veta vem det är, sade Wendle till Journalisten.

Fackklubbsordförande Sara Kvist säger till Journalisten att kanalens personal ”mår dåligt” på grund av det inträffade.

– Det här väcker väldigt starka känslor på redaktionen, och vi mår dåligt efter den här händelsen, säger hon.  

På onsdagen uppger Faw Azzat, som var en av dem som spred skärmdumparna på konversationen, att Sveriges Radio har lagt ned utredningen då de inte kunnat utröna vem som skrev de uppmärksammade meddelandena. ”Under all kritik” menar hon.

P4 Sjuhärads ansvarige utgivare Joel Wendle skriver emellertid till Nyheter Idag att Azzats påstående inte stämmer.

”Nej det stämmer inte. Vi håller fortfarande på att utreda detta och lägger största vikt vid att verkligen försöka gå till botten med vad som hänt” skriver Wendle.

Hur många personer på er redaktion har haft tillgång till ert Instagram-konto?

”Det är ett antal redaktionellt anställda som använder Instagram i sitt arbete. Hur många det är vill jag inte gå in på. Men en av de saker vi kommer att se över är just hur många och vilka anställda som bör/ska ha tillgång till våra konton.”

Läs även: M-politiker om Hamas terror: ”Det kallas självförsvar”

Läs även: Här sparkas porrprofilen efter att ha hyllat Hamas som ”frihetskämpar”

Läs även: ACO avslutar samarbete med Zara Larsson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag