Påhoppad av kollegor efter afghantweet – nu kommenterar SR-journalisten

Bild: Pressbild "Fuskbyggarna" och faksimil Twitter.
  • Måndag 5 aug 2019 2019-08-05
E-post 1798

SR-journalisten Josephine Freje stoppade en tjuv från att bestjäla en äldre kvinna. Men när hon skrev om händelsen på Twitter beskrev hon tjuven som ”en ung afghan” vilket ledde till anklagelser om rasbiologi. ”Det blev hela havet stormar i Twitterbubblan” skriver Freje till Nyheter Idag och avslöjar att det hela ledde till ett nytt uppdrag: att granska kriminaliteten kring centralstationerna. 

Josephine Freje, flerfaldigt prisbelönad journalist på Sveriges Radio och programledare för ”Fuskbyggarna”, får hårt kritik för att hon beskrivit en tjuv som ”afghan” i ett inlägg på Twitter.

Lisa Bjurwald, tidigare journalist på Expo-journalist och ledarskribent på Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter, är synnerligen hård i sin kritik, och jämför Frejes kommentar med rasbiologi.

Freje försvarar emellertid sitt inlägg med att ”det kan ha relevans för att förstå gängtillhörighet”, och föreslår även skämtsamt att ”vi borde kanske sluta skriva ut ”man” eller ålder också”.

Josephine Freje skriver till Nyheter Idag att ”det blev hela havet stormar i Twitterbubblan” men att hon besvarat kritiken på Twitter.

Enligt Freje har det hela dessutom inneburit att hon fått i uppdrag att granska kriminaliteten runt centralstationerna i landets största städer.

Josephine Freje

Har arbetat som grävande reporter för Sveriges Radio, Uppdrag Granskning i SVT och Expressen, varit grävande redaktör på tidningen Faktum och programledare för SVT:s konsumentmagasin "Plus" och "Fuskbyggarna" på TV 4.

Har som grävande journalist vunnit Guldspaden, Pennskaftspriset och Stockholm Prides regnbågspris, det sistnämnda för en granskning i Sveriges Radio om hur religiösa ungdomsorganisationer som får statliga bidrag diskriminerar mot HBT-personer.

”Har dock glädjande väldigt vettig närmsta chef – mailade henne om vad som hänt på Twitterbubblan varpå jag nu har fått tid att granska just utvecklingen av kriminalitet de senaste åren runt centralstationerna i Gbg, Malmö och Stockholm” skriver Freje till Nyheter Idag.

Läs även: P3-profilen: ”Alla skämt som stoppats har berört flyktingar, SD eller rasism”

”Jag hoppas det kommer bli bra reportage. Och tur att alla inom media inte är lika ängsliga som vissa på Twitter. Känner jag fått bra stöd på Twitter och från lyssnare, de läste svaren i tråden – inte bara en enstaka tweet” fortsätter Freje.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Vill du göra ett större bidrag eller annonsera på Nyheter Idag? Kontakta Chang Frick.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag