Pakistan massutvisar afghaner

Afghaner återvänder från Pakistan 2004. Bild: Public Domain.
  • Torsdag 5 okt 2023 2023-10-05
E-post

1,7 miljoner afghaner som befinner sig illegalt i Pakistan har beordrats att lämna landet före månadsskiftet eller deporteras, rapporterar TT.

– De illegala migranter och illegala utländska medborgare som befinner sig i Pakistan måste lämna senast 1 november, sade Pakistans tillförordnade inrikesministern Sarfraz Bugti till reportrar i Islamabad på onsdagen.

Omkring 1,3 miljoner afghaner har fått status som flyktingar i Pakistan, medan ytterligare omkring 880 000 afghaner har fortsatt laglig rätt att vistas i Pakistan.

Pakistan har sedan årsskiftet utsatts för flera terrordåd, och regimen anklagar organisationer med bas i Afghanistan för att ligga bakom attackerna.

Enligt pakistanska myndigheter ligger afghanska medborgare bakom 14 av de totalt 24 självmordsattacker som utförts i landet hittills i år.

Amnesty International hävdar att de illegala migranterna löper stor risk att förföljas av den talibanska regimen om de deporteras dit.

De illegala afghanska migranterna får emellertid även stöd från talibanerna. ”Pakistans beteende mot afhganska flyktingar är oacceptabelt” skriver regimens talesman Zabihullah Mujahid i ett inlägg på X.

Läs även: ”I princip omöjligt” att utvisa brottslingar till Afghanistan och Somalia enligt SVT

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag