”I princip omöjligt” att utvisa brottslingar till Afghanistan och Somalia enligt SVT

Bild: FT Bild/Faksimil SVT
  • Onsdag 25 jan 2023 2023-01-25
E-post 240

Den nya regeringen har ändrat lagen så att utländska medborgare som dömts till sex månaders fängelse kan utvisas, där gränsen tidigare gick vid ett år. Men det är i princip omöjligt att utvisa dömda brottslingar till ett tiotal länder, inklusive Afghanistan, Iran, Palestina, Syrien, Etiopien, Eritrea, Sudan och Somalia, uppger SVT Nyheter.

– Även med den nya lagstiftningen kommer det bli oerhört svårt även fortsättningsvis att utvisa personer till ett tiotal länder i världen som Sverige har dåliga diplomatiska kontakter med, säger Göran Andersson på gränspolisen till SVT.

Läs även: Svårt att verkställa utvisningar – länder vägrar ta emot sina medborgare

Det handlar också om att man inte får utvisa brottslingar som riskerar förföljelse i hemlandet.

– Vi har ganska långtgående skyldigheter att kontrollera att personerna inte utsätts för tortyr eller dödsstraff eller misshandel eller förföljelse när vi har verkställt dom, säger Göran Andersson.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) säger till SVT att Sverige ”måste jobba mycket mer aktivt med diplomati” för att få andra länder att ta emot brottsdömda medborgare.

– Jag tror att man kan använda sig av biståndsverktyget. Jag tycker det är ganska stötande om länder tar emot stora mängder bistånd men inte vill samarbeta med Sverige. Då kan man använda det som påtryckningsmedel, säger hon till SVT.

Läs även: Syrier tortyr-misshandlade flickvän – utvisning stoppas av hovrätten

Läs även: Afghansk dubbelmördare ljög att han var 14 – släpptes in i Storbritannien och mördade igen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag