Palestinaaktivister greps efter stök i riksdagen

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 14 feb 2024 2024-02-14
E-post 0

Sju personer greps av polis sedan de stört riksdagens utrikesdebatt genom att ropa anti-israeliska slagord. En av de gripna misstänks för våldsamt motstånd, rapporterar GP.

Det blev en stökig utrikesdebatt i riksdagen på onsdagen. Flera personer avbröt debatten genom att ropa anti-israeliska slagord, och sju personer överlämnades av riksdagens säkerhetsvakter till polis.

– Vi har hållit förhör med dem och de har delgivits misstanke om störande av förrättning. En av de sju är utöver det även misstänkt för våldsamt motstånd, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen i Stockholm, till GP.

Avbrotten började under utrikesminister Tobias Billströms utrikesdeklaration. När Billström nämnde situationen i Mellanöstern, reste sig en kvinna på åhörarplats och ropade ”Israel begår folkmord!”. Kvinnan eskorterades ut av säkerhetsvakter på talman Andreas Norléns uppmaning.

När Aron Emilsson (SD) senare talade om FN-organet Urnwa ställde sig minst fem personer upp på åhörarläktaren och skanderade: ”Alla ser och alla hör, hur barn i Gaza dör”.

Sammanlagt nio personer var inblandade i händelserna, och de gripna är av båda kön och i 20- och 30-årsåldern. Det är oklart om de är hemmahörande i Stockholm eller rest till staden för att genomföra sin aktion.

Läs även: Här kör bilföraren bort de blockerande palestinaaktivisterna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag