Palestinas ambassadör: Malmökonferensen där El-Haj talade var en ”Hamaskonferens”

Jamal El-Haj håller tal i Malmö. Bild: Youtube
  • Onsdag 15 nov 2023 2023-11-15
E-post

Palestinas ambassadör i Sverige, som hör till Socialdemokraternas systerparti Fatah, säger till Dagens Nyheter att den Palestinakonferens där riksdagsledamoten Jamal El-Haj talade i maj var en ”Hamaskonferens”.

Dagens Nyheter har intervjuat den palestinska myndighetens ambassadör i Stockholm, Rula Almhaissen.

Men trots att Almhaissen hör till Socialdemokraternas systerparti Fatah får partiets kritiserade riksdagsledamot Jamal El-Haj inget stöd från Almhaissen i den viktiga frågan om hur starka terrororganisationen Hamas kopplingar var till den Palestina-konferens där El-Haj deltog i maj.

Både PLO och organisationens politiska gren Fatah avrådde från att delta i konferensen, och Almhaissen säger till tidningen att anledningen var att den var en ”Hamaskonferens”.

– Det var inte konstigt att vi inte stödde konferensen i Malmö. Hamas erkänner inte PLO, säger Almhaissen till DN.

DN: Var det en Hamaskonferens alltså?

– Ja.

När det gäller Hamas säger Almhaissen att PLO inte deltog i terrorattacken mot Israel den 7 oktober och att man inte har kontakt med Hamas. Men hon vill inte kalla organisationen för terrorister.

– Jag kommer aldrig att sätta stämpeln terrorist på någon palestinier. Vi kämpar mot ockupation och vi kämpar mot ett pågående folkmord. Däremot är den israeliska ockupationsmakten terrorister. Skriv det med versaler, säger Rula Almhaissen till DN.

Jamal El-Haj har förnekat alla kopplingar till Hamas, och har polisanmält riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) för att han kallat El-Haj för en säkerhetsrisk med Hamas-kopplingar.

Den palestinska myndighetens tidigare representation i Sverige blev en ambassad 2015, efter att den rödgröna regeringen erkänt Palestina föregående år.

Läs även: Kärrholm: Därför är El-Haj en säkerhetsrisk

Läs även: ”Kanske något för Jamal El-Haj att ta upp i sina kontakter”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag